Românii vor fi nevoiți să renunțe treptat la centralele de apartament care funcționează pe gaz și vor resimți o creștere a costurilor la combustibili.
Aceste măsuri vor fi consecința indirectă a politicii climatice a Uniunii Europene, care vizează reducerea emisiilor de carbon prin trecerea la surse de energie mai eficiente, a explicat, la PRO Verde, Mihnea Cătuți, director de cercetare la Energy Policy Group (EPG).
EPG este un grup independent de analiză în domeniul politicilor energetice și al schimbărilor climatice, cu accent asupra sectorului energetic românesc.
Sistemul European de Comercializare a Certificatelor de Emisii (ETS) prevede introducerea, din 2027, a unui cost pe emisiile de carbon asociate cu încălzirea rezidențială și transportul rutier.
Acest cost va duce la creșterea prețului gazului natural utilizat pentru centralele de apartament, dar va scumpi și ceilalți combustibili fosili, cum ar fi benzina și motorina.
Deși nu prevede explicit „eliminarea” centralelor de apartament, ETS va face utilizarea lor din ce în ce mai costisitoare începând din 2027, stimulându-i astfel pe consumatori să facă tranziția către surse de încălzire mai ecologice, cum ar fi pompele de căldură, care sunt de patru ori mai eficiente.
Deși acum pare greu de crezut, aceste măsuri i-ar putea determina pe mulți români care stau la bloc să se rebranșeze la sistemele de încălzire centralizată. Odată modernizate, acestea ar fi mai eficiente decât centralele pe gaz, deci încălzirea locuinței ar fi mai ieftină, spune Cătuți.