Taxa de salubritate nu va fi mai mica in anul 2021, la Pascani. Persoanele fizice dar si cele juridice vor fi nevoite sa achite aceleasi sume ca si cele din acest an, iar regulamentul de calcul a ramas nemodificat. De asemenea solutia anuntata de edil, cea de cumparare si folosire a sacilor cu coduri de bare, in locul taxei de salubritate, ramane doar o propunere importata din tarile occidentale, cu sanse mici de aplicare in urmatorii ani de zile.
Primarul municipiului a aflat ca o astfel de solutie nu are suport legal si nu poate fi aplicata decat daca va fi modificat Regulamentul de salubritate, cu aprobarea asociatiei judetene ADIS, din care Pascaniul face parte, cu acordul edililor din judet. De asemenea contractul de delegare nu poate fi modificat sase ani de zile iar operatorul ar trebui sa isi asume costuri suplimentare. Pentru a avea sustinere edilul a solicitat sprijinul Consliului Judetean Iasi. Marius Pintilie a anuntat ca va avea o intalnire cu presedintele Costel Alexe, intre Craciun si Anul Nou pe acesta tema.
Conform regulamentului plata serviciului de salubritate se face din banii colectati de la persoanele fizice si juridice, prin intermediul taxei de salubritate. Primarul municipiului crede ca taxa platita de societati este inutila si enorma desi toti banii colectati intr-un an nu sunt suficienti pentru achitarea facturilor la salubritate.
Din acest motiv persoanele fizice si cele juridice ar trebui sa aiba posibilitatea de a alege intre plata in functie de cantitatea de gunoi predata, prin cumpararea de saci cu coduri de bare, si achitarea taxei lunare de salubritate.
Marius Pintilie a recunoscut ca propunerea lui ar putea sa nu fie acceptata de ceilalti primari din judet.`El a spus ca isi doreste ca proiectul sau sa fie sprijinit si de alti edili pe motiv ca este o ar fi o metoda perfecta pentru gestionarea salubritatii.
Mentionam ca in momentul de fata, la Pascani, persoanele fizice achita cate 8,06 lei pe luna, de persoana iar societatile comerciale câte 4,5 lei/lună pentru fiecare angajat,la care se adăugă şi sumele rezultate din suprafaţa spaţiilor declarate.
Societatile care opteaza pentru plata în funcţie de cantitatea de gunoi generată trebuie să depună o declaraţie cu cantităţile colectate şi confirmate de operator iar apoi se face regularizarea taxei de salubritate.
Acesta formula nu a asigutat intreaga suma necesara achitarii facturilor emise de operatorul regional de salublritate, iar din acest motiv, diferenta a fost suportata de la bugetul local.
Probleme cu incasarea taxei sunt in special la societatile comerciale. Unele refuza sa o plateasca dar arunca gunoaiele la punctele de colectare altele au atacat in instanta taxa de salubritate. Printre contestatari se afla si una dintre societatile primarului, dar Tribunalul Iasi a respins cererea de anulare.