-0.7 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 11, 2025

Salariile nu mai cresc de la 1 iulie 2017. Medicii şi profesorii vor primi doar 25% de la 1 ianuarie 2018

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că bugetarii nu vor primi majorările salariale după calendarul avansat până acum. De la 1 ianuarie 2018, creşterea va fi de doar 25%, urmând ca de la 1 martie 2018 să fie acordată diferenţa. Potrivit variantei iniţiale a Ministerului Muncii, primele majorări trebuiau aplicate de la 1 iulie 2017, scrie Digi24.

Întrebat despre decizia de ultim moment privind decalarea calendarului majorărilor salariale pentru bugetari, premierul Sorin Grindeanu a răspuns: „S-a discutat, şi domnul ministru (al Finanţelor – n.r.) a discutat cu doamna Lia Olguţa Vasilescu. Doamna ministru a prezentat public punctul de vedere care este susţinut şi de ministrul de Finanţe”.

Şeful Executivului a mai spus că impactul bugetar al legii salarizării, în forma actuală, din Comisia de muncă, ar fi „undeva aproape de 76 de miliarde de lei” pentru anul 2018. „Adică, undeva la 1,6%, ne situează în parametri normali ca efort bugetar”.
„De la 1 ianuarie 2018, toţi bugetarii vor avea o creştere a salariului brut de 25%. De la 1 martie 2018, încă 25% pentru profesori, care, adăugat la creşterea de 25%, înseamnă de fapt o creştere de 50%. Tot de la 1 martie, medicii şi asistentele au creşteri de peste 100%, ajungând la nivelul grilei din 2022. Este varianta cu care noi vom intra în comisie. Ar fi trebuit să intrăm de la 1 ianuarie (2018 – n.r.), dar au fost foarte multe amendamente pe care noi le-am acceptat la Senat şi la Camera Deputaţilor”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, la Antena 3.
Cu alte cuvinte, rezultă din declaraţia ministrului Muncii, că până la 1 ianuarie 2018, nu ar urma să fie operată vreo modificare, deşi, în varianta iniţială a proiectului legii salarizării, variantă concepută de PSD şi asumată de parlamentarii puterii, primele majorări se acordau de la 1 iulie 2017. Concret, de la 1 iulie 2017, urma să se majoreze cu 20% soldele de funcţie ale personalului militar, respectiv cu 5% salariile de funcţie ale poliţiştilor. Tot de atunci, era preconizată majorarea salariilor de bază pentru personalul plătit din fonduri publice dininstituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale şi personalul care ocupă funcţii de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităţilor publice locale, respectiv primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene şi ai consiliului general al municipiului Bucureşti.
Totodată, în cazul medicilor, care ar fi urmat să li se dubleze salariile de la 1 ianuarie 2018, vor fi nevoiţi să se mulţumească cu 25% în plus la salariu. Cu mai puţin – 25% în loc de 50% – ar urma să se mulţumească, potrivit ministrului Muncii, şi angajaţii din sistemul de Învăţământ. Ministrul Muncii a făcut anunţul referitor la decalarea calendarului privind majorările după o întrevedere cu ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan.
Comisia de muncă din Camera Deputaţilor trebuia să se reunească, marţi dimineaţă, pentru a dat un ultim vot înainte ca proiectul legii salarizării să intre în plen. Şedinţa a fost amânată, însă, pe fondul discuţiilor legate de depăşirea anvelopei de 32 de miliarde de lei, prevăzută pentru perioada 2017-2022. Şedinţa Comisiei de muncă era programată pentru ora 11.00, dar a fost amânată pentru ora 14.00. Deputaţii din comisie ar fi trebuit să voteze raportul cu amendamente întocmit la legea salarizării unitare, astfel încât proiectul să fie pus pe ordinea de zi a plenului de miercuri, conform Digi24.ro.
Săptămâna trecută, Comisia de muncă a dezbătut aproape în întregime proiectul şi, faţă de varianta adoptată de Senat, a aprobat noi amendamente, constând în majorări de salarii şi sporuri, dar şi în scăderea indemnizaţiilor primarilor de oraşe. În categoria majorărilor intră aprobarea unui spor de 15% „pentru complexitatea muncii” funcţionarilor din ministerele Mediului, Dezvoltării, Sănătăţii, din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi din cadrul Parlamentului. Totodată, Comisia de muncă a Camerei a aprobat o majorare de 10% pentru personalul de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Parlamentului. Au fost, totodată, majorate salariile mai multor categorii de funcţii din cadrul Consiliului Concurenţei.
SURSA: Digi24.ro

Recomandări