Lipsa de vitamine, chiar dacă în prima fază nu afectează decât în mică măsură organismul, poate anunța, în cazuri extreme, dezvoltarea unei afecțiuni cardiace. Primul pas în acest sens este instalarea anemiei. Medicii specialiști atenționează că numărul românilor care se confruntă cu anemia este în continuă creștere: în timp ce în 2012, aproximativ 147.000 români prezentau semne ale bolii, în 2014 numărul acestora ajunsese la 173.138, conform unei anchete a Institutului Național de Statistică. Dacă anemia ar fi tratată la timp, multe boli cardiace ar putea fi prevenite.
Anemia (din punct de vedere etimologic înseamnă „fără sânge”) apare ca urmare a deficienţei calitative sau cantitative a hemoglobinei, moleculă care se găseşte în globulele roșii. Hemoglobina transportă oxigenul în organism, iar când aceasta scade (hipoxie – lipsă de oxigen), ţesuturile nu mai reușesc să funcţioneze la parametri normali. De aceea, anemia este cel mai des corelată cu apariția unor boli ale sângelui.
Care sunt cauzele scăderii nivelului de vitamine din corp?
Există multe afecțiuni care facilitează scăderea nivelului de vitamine din corp. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt următoarele:
- Nutriția deficitară în vitamine și minerale;
- Sângerările externe (hemoragii), cauzate fie de menstră, fie de răni sau de ulcer;
- Bolile cronice;
- Bolile renale (rinichii au un rol esențial în procesul măduvei spinării de creare a hematiilor);
- Sarcina (acumularea de apă și lichide din timpul sarcinii diluează cantiatea de globule roșii din sânge);