Situație incerta la Școala Iordache Cantacuzino din Pașcani. Desi reabilitarea clădirii a fost finalizată de câteva săptămâni de zile, lucrările nu au fost recepționate pana acum. Din acest motiv conducerea unitari de învățământ nu a demarat încă pregătirile sălilor de clasa pentru începerea noului an școlar. Subiectul a fost discutat si in cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local, care a avut loc pe 28 iulie. Consiliera PSD Gabriela Nedelcu a atras atenția ca timpul rămas pana pe 5 septembrie, când începe noul an școlar, nu este suficient pentru pregătirile specifice si a cerut reprezentanților Primăriei sa spună dacă elevii vor învață sau nu in școală recent renovată.
Receptia lucrărilor ar urma sa fie făcută in cursul acestei săptămâni iar timpul rămas este suficient pentru pregătirea începerii noului an școlar, a spus administratorul public Claudiu Bodoasca. Urmează sa fie aduse bancile noi cumparate cu bani de la bugetul local dar si dintr-o sponsorizare de la Grupul Kosarom.
Si primarul municipiului a intervenit pe acest subiect. El l-a contrazis pe administratorul public si a spus ca nu exista nici o garanție ca elevii si profesorii Școlii “Iordache Cantacuzino” sa înceapă noul an școlar in clădirea recent reabilitata pe motiv ca termenul de finalizare al investiției este abia in septembrie, iar pana atunci lucrările ar trebui predate mai devreme, decizie care aparține constructorului. Edilul nu i-a informat pe consilieri daca municipalitatea are sau nu restante la plata către societatea de construcții care a executat lucrările.
Lucrările de reabilitare a Școlii Iordache Cantacuzino au început in februarie 2021.Contractul de finantare a fost semnat in octombrie 2018 pentru o valoare totala de aproape 3,4 milioane de lei din care 2,64 milioane lei din fonduri europene si guvernamentale iar restul contributie de la bugetul local.
Banii au fost cheltuiți pentru anveloparea clădirii, schimbarea tâmplăriei, acoperişului şi a reţelelor de utilităţi dar si pentru amenajarea căilor de acces şi a terenului din împrejurimi.
In a doua etapa au fost facute investitii de aproape 2,3 milioane de lei, bani împrumutați de Primărie pentru reabilitarea spațiilor interioare, precum si pentru îndeplinirea condițiilor solicitate de ISU.
Licitatia pentru cea de-a doua parte a proiectului a durat cateva luni de zile. Nu pentru ca nu au fost participanti sau din cauza contestatiilor ci pentru evaluarea ofertelor. Comisia de licitatie a avut nevoie de mult timp pentru a desemna castigatoare firma care a avut cea mai mare oferta.
Au fost trei ofertanti din care unul a fost descalificat.
SC Ungureanu Trans SRL din Iasi a oferit aproape 2,2 milioane de lei, cu putin sub suma scoasa la licitatie, aproape 2,3 milioane de lei iar SC Oli Construct SRL din comuna Tatarusi, mai putin cu aproape 250 000 lei.
In mod surprinzator a fost declarata castigatoare societatea cu pretul cel mai mare, desi unicul criteriu de departajare ar fi trebuit sa fie “ pretul cel mai mic”.
Menționăm ca lucrările ar trebui finalizate cel târziu pana in luna noiembrie a.c. conform prevederilor contractuale.