-1.3 C
Paşcani
luni, ianuarie 13, 2025

Școli în reabilitare, în două comune din apropierea Pașcaniului

Elevii din două comune din apropierea Pașcaniului vor putea învăța în școli moderne, care vor avea condiții decente, astfel încât copiii să-și desfășoare activitatea educațională într-un mediu propice. Vor fi realizate lucrări atât la exterior, de reabilitare a clădirilor, cât și la interior, urmând ca unitățile de învățământ să fie dotate cu grupuri sanitare și centrale termice.

O astfel de inițiativă este deja în derulare în comuna Stolniceni-Prăjescu. Este vorba despre reabilitarea și modernizarea școlii cu clasele I-IV Brătești, un proiect în valoare de circa 2.500.000 lei. A fost organizată licitație, iar societatea care a fost aleasă pentru a se ocupa de lucrări este firma OLI CONSTRUCT.

De asemenea, urmează să intre într-un proces de modernizare și școala cu clasele V-VIII din satul Brătești, unde urmează să fie finalizată procedura de licitație.

Condiții optime vor fi create și pentru elevii din Sirețel. La Școala Gimnazială din comună, cât și la Școala din satul Humosu se impun lucrări de reabilitare deoarece clădirile se află într-o stare de degradare. Proiectul a mai fost scos la licitație  și în anul 2016, dar firma de construcții care a câștigat contractul a încasat banii de la primărie, apoi a abandonat lucrările. Astfel, noul primar, Gelu Șpaiuc a scos din nou la licitație contractul în luna septembrie a acestui an.

Conform edilului, licitația a fost finalizată pe data de 21 octombrie, fiind desemnată și firma de construcții care se va ocupa de lucrările de la cele două școli. Astfel, vineri, 5 noiembrie, vor începe lucrările la școala Gimnazială din Sirețel, costurile aferente ridicându-se la circa 1.400.000 lei. Tot mâine va fi semnat ordinul de începere a lucrării și la Școala din Humosu, valoarea investiției fiind de aproximativ 1.200.000 lei.

Ca urmare a faptului că lucrările au tot fost întârziate, elevii din satul Humosu au fost suspuși unui adevărat calvar. Atunci când școala a intrat în reparații, ei au fost nevoiți să facă naveta la cea mai apropiată unitate de invatamant, aflată în Slobozia. Era insa dificil de ajuns la ore în contextul în care microbuzele școlare erau uzate și uneori imposibil de reparat. În 2019, copiii de la Humosu aveau un spațiu improvizat în care putea învăța, într-o sală de nunți. Cu toate acestea, clădirea nu era suficient de încăpătoare, motiv pentru care elevii erau nevoiţi să înveţe în schimburi. În acest an, copiii au avut parte de o nouă schimbare, le-au fost puse la dispoziție trei containere pentru a înlocui clasele propriu-zise.

Situația a fost una dificilă, iar în tot acest proces de mutare a elevilor în spatii improvizate dar și în lipsa condițiilor de învățare, mulți copii au abadonat școala.

Recomandări