10.2 C
Paşcani
miercuri, octombrie 16, 2024

Se complica lucrurile in dosarele ,,Datoriile primarilor din Pascani”. Procurorii DNA au inceput cercetarile. Actele compromitatoare lipsesc din Primarie.

In urma dezvaluirilor aparute in presa locala dar si al sesizarilor trimise pana acum organelor de ancheta, DNA-ul a inceput cercetarile pentru a stabili cine se face vinovat de paguba de cca 45 de miliarde de lei vechi de la bugetul local, cca 22 de mld. de la societatea actualului primar iar restul de la societatea fostului primar.

Cercetarile au fost extinse si in legatura cu cele 68 de pagini de ilegalitati cosntatate de Curtea de Conturi Iasi cu privire la gestionarea resurselor publice in timpul administratiei Craciunescu. Procurorii mai ancheteaza si faptul ca in cazul Craciunescu au disparut din Primarie numeroase acte care faceau dovada ilegalitatilor constatate de inspectori, facturi, contracte, dispozitii, note de plata, etc. Astfel au intrat in vizorul anchetatorilor nu numai cei doi primari ci si numerosi functionari publici care urmeaza sa fie trasi la raspundere din cauza sefilor lor.

Datele concrete

Ancheta noastra porneste de la documentele concrete care se afla deja in circuitul public, prezentate in ordinea lor cronologica.
1.  Hotararea Consiliului Local Pascani emisa in data de 19.09 2007 prin care alesii locali au hotarat ca SC Agrocomplex SA Pascani sa fie scutita de la plata unor datorii si a majorarilor de intarzaiere pentru anii 2002, 2003, 2005 si 2007.
2.  Adresa din partea Primariei Pascani catre Servicul de Finante Locale privind comunicarea in vederea executarii HCL 145, emisa in 19.09.2007;
3.  Adresa 15227/31.10.2007 emise de secretarul Mircea Zuzan catre Serviciul Finante Publice Locale prin care se solicita suspendarea de drept a HCL 145/ din 19.09.2007, pana la solutionarea cauzei, in urma actiunii promovata in instanta de Prefectura Iasi
4. Sentinta civila pronuntata de Tribunalul Iasi in data de 22 februarie 2008, ramasa definitiva in toamna aceluiasi an.
5.  Sentinta civila a Tribunalului Iasi din data de 20.08.2013 prin care instanta constata prescrierea dreptului la actiune in sensul impunerii la plata a datoriei.

Actorii principali
Cum bugetul local a fost pagubit de acesta suma acum trebuie gasiti vinovatii. Pe lista scurta a suspectilor se afla 5 persoane cu putere de decizie: fostul sef al Serviciului de Finante Locale, Mihai Bodasca, secretarul Primariei , Mircea Zuzan, ordonatorii principali de credinte de la acea vreme, fostii primari Neculai Ratoi si Grigore Craciunescu si cel in cauza, Dumitru Pantazi, pe atunci viceprimar.

Ce s-a intamplat cu HCL 145/ 19.09 2007

In data de 19.09 2007 Consiliul Local Pascani a emis o hotarare conform careia SC Agrocomplex SA Pascani sa fie scutita de la plata unor datorii si a majorarilor de intarzaiere pentru anii 2002, 2003, 2005 si 2007. In textul hotararii nu a fost trecuta suma respectiva. Documentul a fost trimis la Prefectura Iasi pentru verificarea de legalitate. Intre timp, directorul Oficiului Prefectural Pascani, Dorin Nechifor a sesizat Prefectura Iasi in legatura cu nelegalitatea hotararii. Dupa 10 zile de la aprobare, prin acord tacit, in lipsa vreunui raspuns din partea Prefecturii, hotararea a fost trimisa de Primaria Pascani, Servicului de Finante Locale , cu adresa de inaintare, pentru a fi pusa in executare.
Astfel a fost stearsa datoria Agrocomplex SA Pascani, in baza unui document care la vremea respectiva era legal. Ziarul Orizont.info a incercat sa afle , dintr-un document oficial care a fost cuantumul datoriei sterse dar nu am primit inca nici un raspuns.
Dupa mai bine de o luna de zile, pe data de 31.10. 2007 secretarul Mircea Zuzan trimite o adresa Serviciului de Finante Locale prin care solicita suspendarea de drept a HCL 145/ din 19.09.2007, pana la solutionarea cauzei in urma actiunii promovata in instanta de Prefectura Iasi.
Asta dupa ce Prefectura a anuntat ca va cere anularea hotararii daca legislativul local nu intelege sa o faca, si nu a facut-o.
Adresa secretarului apare inregistrata ca fiind trimisa dar in evidentele Serviciului de Finante Locale nu este evidentiata primirea ei. Datoria ramane, astfel, stearsa ea nefiind reintrodusa in circuitul fiscal.
In primavara anului 2008 prin sentinta civila pronuntata de Tribunalul Iasi, in data de 22 februarie 2008, ramasa definitiva in toamna aceluiasi an, instanta anuleaza hotararea 145/ din 19.09.2007 si efectele acesteia, prin care Agrocomplex SA Pascani a beneficiat de scutirea platii datoriei.
Hotararea instantei nu a fost comunicata Serviciului de Finante Locale pentru ca datoria sa reintre in circuitul fiscal, pana in data de 02 06.2012, atunci cand, la dispozitia primarului Grigore Craciunescu, a fost emisa decizia de impunere cu numarul 19.984.
Pe data de 20 august 2013 Tribunalul Iasi emite o sentinta civila prin care instanta constata prescrierea dreptului la actiune, in sensul impunerii la plata a datoriei. Drept urmare cele cca 2,2 mil de lei nu mai pot fi recuperate.

Un caz asemanator, cu o alta rezolvare
In aceeasi sedinta din 19.09 2007 consilierii locali au aprobat inca o scutire de la plata datoriilor, pentru SC Legume Fructe SA Pascani. Si acest document nu a primit viza de legalitate, insa adresa secretarului, de suspendare a hotararii a fost primit de Serviciul Finante Locale . Prin urmare, datoriile societatii au ramas inscrise in evidente pana la plata lor.

Ce spun partile implicate


Secretarul Mircea Zuzan: recunoaste ca HCL 145 emisa in 19.09.2007 a fost trimisa spre executare, cu adresa de inaintare, inainte de a trimite adresa de suspendare a aceleasi hotarari. Tot el sustine ca a trimis adresa de suspendare a hotararii CL 15227/31.10.2007 si ca exista dovezi in acest sens.
Mihai Bodasca, fostul director al Serviciului de Finante Locale: Recunoaste ca a primit HCL 145, emisa in 19.09.2007 pentru a fi pusa in executare. Sustine ca nu a primit adresa 15227/31.10.2007 prin care se cerea suspendarea aplicarii HCL 145, si prin urmare nu avea cum sa reintroduca in circuitul fiscal datoria Agrocomplex.

El a mai spus ca si daca ar fi primit acea adresa , ea nu ar fi fost suficienta fara sa fie insotita de un document de la Prefectura Iasi din care sa reiese avizul negativ de legalitate. Mihai Bodasca a mai spus ca nici in septembrie 2008, atunci cand hotararea instantei a anulat definitiv HCL 145 nu a primit vre-un document oficial ptr ca datoria sa fie reintrodusa in circuitul fiscal si pentru impunerea ei la plata.
Grigore Craciunescu: sustine ca a aflat de hotararea judecatoreasca abia in anul 2012, moment in care a cerut insituirea ei la plata.
Dumitru Pantazi: sustine ca societatea Agrocomplex SA Pascani nu putea plati decat datoriile inscrise in evidentele financiare si ca pana in iunie 2012 acesta datorie nu a existat.
Neculai Ratoi: nu raspunde la telefon.

Intrebari la care asteptam raspuns:


1 Adresa secretarului Zuzan de suspendare a HCL 145/2007 a ajuns, sau nu, la Servicul de Finante Locale? Daca a ajuns de ce nu a fost inregistrata, cine a ascuns-o si la ordinul cui? Daca nu a ajuns atunci care sunt motivele, unde anume a ajuns acel document?
2 Care este datoria reala de care a fost scutita societatea Agrocomplex SA Pascani?
3. Cand a aflat fostul primar Grigore Craciunescu de sentinta civila pronuntata de Tribunalul Iasi in data de 22 februarie 2008, ramasa definitiva in toamna aceluiasi an? Imediat dupa emiterea ei sau in anul 2012, atunci cand a fost folosita ca arma electorala?
4. Cine se face vinovat de faptul ca sentinta civila pronuntata de Tribunalul Iasi in data de 22 februarie 2008, ramasa definitiva in toamna aceluiasi an, nu a fost comunicata Serviciului de Finante Locale si de efectele acestei inactiuni – prescrierea datoriei?
5. Cum se explica ca in cazul societatii Legume Fructe SA Pascani datoria nu a fost prescrisa, ci platita, iar parcursul documentelor a fost altul?

Concluzii preliminare
In toama anului 2007 echipa Ratoi -Pantazi – Zuzan a actionat unitar pentru stergerea acestei datorii. Dupa schimbarea conducerii la Primarie fiecare dintre cei 3 a avut interese diferite pe acest subiect: Mircea Zuzan sa arate ca actiunile sale au fost cele necesare si legale, Neculai Ratoi si Dumitru Pantazi – sa ascunda subiectul, primul pentru ca acesta afacere din bani public a fost pusa la cale si aprobata in timpul mandatului sau, iar al doilea, pentru ca a fost beneficiarul direct si este responsabilul moral al acestei situatii. Mai mult, Primarul Ratoi nu a initiat procedura de anulare a hotararii atacata de prefect inainte de pornirea actiunii in instanta si nici consilierii nu au cerut acest lucru, desi au fost informati.
In acelasi timp fostul primar Grigore Craciunescu este responsabilul legal ptr prescrierea datoriei.
Ramane de vazut care vor fi concluziile finale ale procurorilor si cine anume va fi tras la raspundere pentru paguba imensa la bugetul local.

 

Orizont.info

Alte articole

Listele PSD Iasi pentru alegerile parlamentare

Cele două liste finale ale Organizației Județene Iași a...

Plantări de copaci în zona Catedralei din Pașcani

Administrația locală din Pașcani a început să planteze puieții...

O nouă stareță la Mănăstirea Voroneț – FOTO

În după-amiaza zilei de duminică, 13 octombrie 2024, monahia...
Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70