Peste câteva zile ar urma să se lanseze programul Casa Verde Fotovoltaice 2023. Ieşenii care vor să îşi monteze panouri fotovoltaice pe banii statului trebuie să se înscrie singuri în aplicaţia informatică a Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), în sesiunile anterioare înscrierea fiind făcută de către instalatori. Perioada avansată de reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi AFM pentru lansarea Casa Verde 2023 este între 5 – 15 mai.
Suma primită de la stat este de 20.000 de lei, adică 90% din valoarea cheltuielilor, diferenţa fiind suportată din propriul buzunar de către beneficiarul final. „Ziarul de Iaşi” a discutat cu un reprezentant al unei firme din Iaşi care montează panouri fotovoltaice, cât şi cu o persoană care locuieşte în Miroslava şi a făcut o astfel de investiţie în vara anului trecut, amândoi oferindu-ne detalii concrete despre ce înseamnă să pui în practică un astfel de proiect: plecând de la costuri, perioada în care se amortizează investiţia şi până la economia făcută la facturile de curent. În plus, oferă şi câteva sfaturi utile celor pe care îi bate gândul să se alăture beneficiarilor de panouri fotovoltaice.
Puterea minimă trebuie să fie de 3 kW
Sesiunea de anul acesta vine şi cu alte modificări, cum ar fi faptul că panourile pot fi montate doar la adresa din buletin, iar înscrierile se vor face pe fiecare regiune în parte. Totodată, pot primi bani de la stat şi bisericile pentru a-şi instala panouri fotovoltaice. Mulţi ieşeni care locuiesc la bloc se întreabă dacă pot accesa fonduri prin programul Casa Verde ca să îşi pună şi ei panouri fotovoltaice, sătui fiind de facturile mari la energia electrică. Andrei Tăbăcaru, reprezentantul firmei din Iaşi care montează panouri fotovoltaice: „Dacă există o carte funciară colectivă cu mai mult de 2 unităţi locative, atunci proiectul nu este eligibil. Se acceptă doar proiecte în care sunt maximum 2 unităţi locative (duplex)”.
După cum era de aşteptat, preţurile panourilor solare sunt mai mari prin Casa Verde Fotovoltaice, program care finanţează cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu o putere minimă instalată de 3kW – pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu şi livrării surplusului în sistemul energetic naţional.