2.1 C
Paşcani
marți, decembrie 10, 2024

Se schimbă modalitatea de înscriere în clasa pregătitoare în 2013. Ce este nou.

Ministerul Educaţiei schimbă din nou regulile de înscriere la clasa pregătitoare. Anunţul a fost făcut de Stelian Fedorca, secretar de stat în minister. Oficialul a declarat pentru gândul că din 2013 se revine la metodologia de înscriere valabilă în 2011.

Practic, înscrierile în clasa pregătitoare din 2013 se vor face într-o singură etapă, în martie, şi nu în patru, cum au fost în acest an, iar consiliile de administraţie ale şcolilor vor stabili criterii de primire a copiilor din alte sectoare, spune secretarul de stat Stelian Fedorca.

Fiecare părinte îşi va înscrie copilul unde vrea”, mai spune acesta explicând pentru gândul şi motivele care au stat la baza acestei decizii: şcoli suprapoluate şi situaţii anormale în familii.

„Au avut loc mai multe situaţii de părinţi care şi-au schimbat domiciliul, unii au divorţat fictiv doar ca să fie siguri că şi-au înscris copiii. Vom reveni la ce a fost în 2011, părinţii îşi vor depune dosarul la şcoala unde vor să-şi înscrie dosarul în luna martie, urmând ca în urma unor criterii de selecţie avizate de inspectoratul şcolar,consiliul de adminsitraţie al şcolii va analiza fiecare cerere în parte şi va decide cine este înscris şi cine nu”, declară Fedorca.

Singurele criterii de departajare care rămân în vigoare, valabile pentru toate şcolile, sunt următoarele: au prioritate copiii din circumscripţia şcolii, precum şi cei care au un frate sau o soră înmatriculat/ă la acea şcoală.
Criteriile de departajare care rămân însă în vigoare pentru toate şcolile sunt următoarele : prioritatea copiilor din circumscripţia şcolii şi existenţa unui frate sau a unei surori, care învaţă deja în acea şcoală.

O singură sesiune de înscrieri, ca în 2011

„Cred că este foarte important să rezolvăm din timp mai multe situaţii care în acest an şcolar au bulversat sistemul de învăţământ. O primă problemă vizează înscrierile în clasa pregătitoare. Vom reveni la situaţia din 2011, când a existat o singură sesiune de înscrieri în ciclul primar. Aşadar, pentru anul şcolar 2013-2014, înscrierile vor avea loc în luna martie, într-o singură etapă, iar consiliile de administraţie vor analiza cererile din partea părinţilor care vin din alte zone decât cele adiacente unităţii de învăţământ”, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, Stelian Fedorca, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Anul şcolar 2013-2014 va fi, astfel, primul cu înscrieri doar în clasa pregătitoare. Pentru 2012-2013, au fost şi înscrieri în clasa I, şi în cea pregătitoare, odată cu includerea acesteia din urmă în ciclul primar. „Părinţii vor merge la şcoală, vor completa fişa electronică şi vor lăsa dosarul cu actele necesare înscrierii”, a explicat Fedorca pentru gândul.

Oficialul a mai spus că, în luna ianuarie 2013, Ministerul Educaţiei va face publică procedura de înscriere. „Începând cu luna martie, şcolile vor afişa la începutul fiecărei săptămâni care sunt locurile disponibile şi numărul de elevi înscrişi la avizier”, a spus Fedorca.

„Acum părinţii îşi vor depune dosarele unde vor. Înainte, în etapa întâi veneau numai anumiţi părinţi, urma etapa a doua şi tot aşa. Părinţii trebuiau să lipsească de la serviciu, stăteau într-un stres continuu şi, ca să scape de stres, au recurs la soluţii extreme”, a mai spus acesta.

Cine are prioritate la înscrieri

Potrivit secretarului de stat, înscrierile copiilor care nu aparţin de şcoala unde vor să înveţe vor fi făcute cu acordul consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ. „Înscrierea acestor copii nu este la dispoziţia directorului, ci va fi avizată de către consiliul de administraţie al şcolii”, a explicat Fedorca.

Secretarul de stat a mai spus că înscrierea va fi făcută în baza unor criterii generale, prioritate urmând să aibă cei care locuiesc în apropierea şcolii şi care au fraţi în unitatea de învăţământ. Apoi, vor fi criterii specifice stabilite de consiliul de administraţie al şcolii.

Clasa pregătitoare este obligatorie

Totodată, subliniază Fedorca, ceea ce este foarte clar este păstrarea clasei pregătitoare în învăţământul obligatoriu. În privinţa clădirilor în care va funcţiona aceasta, respectiv în şcoală sau în grădiniţă, decizia va aparţine consiliului de administraţie al şcolii şi a autorităţii locale.

„Locaţia va fi decisă de către autoritatea locală şi şcoală. Dacă şcoala are spaţiu suficient, clasa pregătitoare va rămâne în această unitate. Dacă nu are, ea va funcţiona, la fel ca în acest an, într-un spaţiu al grădiniţei celei mai apropiate”, a explicat Fedorca.

Prognozele de la Ministerul Educaţiei arată că anul viitor vor fi 120.000 de copii pentru clasa pregătitoare.

Continuare pe Gandul.info

 

Recomandări