Comisia de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor a abrogat articolul care prevedea plafonarea preţului gazelor naturale pentru populaţie din producţia internă la nivelul a 68 de lei, prevăzut în controversata OUG 114.
Comisia condusă de Iulian Iancu a votat în unanimitate abrogarea art. 61 din OUG 114, scrie economica.net. Astfel, a fost abrogată şi plafonarea preţului la energie electrică. Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei va avea la dispoziţie 90 de zile pentru a elabora o nouă metodologie pentru piaţa de energie electrică şi gaze. Pentru ca prevederea să intre în vigoare, ea mai trebuie şi votată de plenul Camerei Deputaţilor, după ce va trece şi de alte comisii.
Mai mult, deputaţii au abrogat articolul prin care se majorase de la 0,2% la 2% taxa percepută de ANRE operatorilor din energie şi gaze. Deputaţii au votat eliminarea acelor prevederi din OUG 114, însă procesul de revenire la o piaţă liberă nu este chiar simplă. Liberalizarea pieţei a fost făcută în mai mulţi ani, treptat.
Acum, autoritatea de relementare (ANRE) va fi obligată să facă această re-liberalizare în doar trei luni, scrie Hotnews. OUG 114 a fost contestată încă de la început, când a fost aprobată fără niciun fel de consultare publică, actorii de pe piaţa energiei solicitând abrogarea acestor articole înainte ca acestea să producă efecte, tocmai pentru a nu se crea haos pe piaţă.
Ordonanţa a fost aprobată în decembrie, însă prevederile referitoare la piaţa energiei şi gazelor au intrat în vigoare în aprilie, respectiv mai. Lucrurile puteau fi îndreptate până atunci, însă coaliţia de la guvernare a refuzat acest lucru.
Acum, după câteva luni de la intrarea în vigoare şi după ce au început să apară efectele negative, deputaţii au hotărât să elimine aceste articole. Guvernul a fost avertizat în mai multe rânduri că principalele efecte negative vor fi creşterea masivă a importurilor şi majorarea preţurilor energiei şi gazelor furnizate industriei, ceea ce deja se întâmplă.