Prezentarea raportului privind activitatea desfasurata de serviciul comunitar de asistenta sociala si autoritate tutelara in anul 2012, a ridicat o serie de probleme si deficiente pe care acest serviciu le intalneste.
Activitatea serviciului este foarte complexa iar volumul de munca este imens raportat la numarul de angajati pe care Primaria Pascani ii detine in momentul de fata la acest serviciu. Principalul obiect de activitate al acestui serviciu este ancheta sociala care se efectueaza la domiciuliu persoanei singure sau familiei, monitorizarea, consilierea si solutionarea cazurilor sociale pana la iesirea din criza.
Comparativ cu anii anteriori, protectia sociala a luat amploare atat legislativ cat si din punct de vedere al nevoilor speciale, pragul saraciei crescand considerabil. Acest lucru poate fi observat prin numarul foarte mare al solicitarilor, al cererilor care sunt adresate administratiei locale, institutiilor descentralizate judetene si nationale.
Privind protectia sociala, mai exact persoanele care beneficiaza de ajutor social prin legea 416/2001 sunt in evidenta un numar de 211 dosare cu persoane singure si familii beneficiare. Au fost efectuate 625 de achete sociale si au fost intocmite un numar de 444 de dispozitii cu privire la acordarea, modificarea sau chiar suspendarea ajutorului social. In evidenta serviciului mai notam persoane care primesc alocatie pentru sustinerea familiei, 457 de dosare, la capitolul ajutoare de urgenta serviciul a primit 728 de cereri.
Pentru ajutor la caldura in sezonul rece la energie termica au fost depuse 2390 de cereri si declaratii pe propria raspundere, la gaze naturale au fost inregistrate 1658 de cereri iar la combustibil solizi sau petrolieri s-au inregistrat 1666 de cereri.
Seful serviciului, Adrian Hariga a cerut majorarea numarului de salatiati pe motivul ca angajatii nu fac fata volumului mare de lucru. De exemplu, iarna au peste 3000 de dosare in lucru pentru ajutorul la incalzire.
Consilierul PDL, Ioan Ionita a cerut ca asistenutul social de la cantina care se ocupa de dosarele celor ce beneficiaza de o masa calda, sa revina in subordinea biroului de asistenta sociala in acest fel, serviciul castigand un om care se poate implica si in alte activitati specifice.
Consilierul PNL, Dorin Nechifor, a intrebat ce se mai intampla cu mediatorii sanitari ai Primariei si unde sunt acestia integrati. Timp de cateva secunde s-a facut liniste, semn ca nimeni nu avea habar de acest lucru. Intr-un final primarul a intervenit, spunand ca se lucreaza la organigrama si ca se va stabili si acest lucru.
Consilierul PSD, Gabriela Nedelcu a ridicat o noua problema. Daca se ocupa cineva de preventia in ceea ce priveste sanatatea in randul copiilor. Adrian Hariga, a spus ca fiecare din cadrul serviciului de asistenta sociala se ocupa de acest lucru colaborand indeaproape cu politia municipala.
Secretarul Mircea Zuzan, spune ca o solutie ar fi externalizarea unor servicii si colaborarea cu o serie de ONG uri. In acest sens, lucratorii din Primaria Pascani sa nu mai fie un fel de angajati ai Directiei Judetene de Asistenta Sociala.
O problema foarte serioasa este si cea de cazare a oamenilor strazii pe sezonul rece. In acest sens, directorul medical al Spitalului Municipal, consiliera Diana Acsinte spune ca spitalul cazeaza mereu persoane fara locuinta iarna si ca Primaria ar trebui sa acorde sprijin pentru constructia unor adaposturi. Tot ea a spus ca aceste persoane provoaca tot felul de daune in Spital pe perioada cazarii.