Aveti mare grija in aceasta perioada cand in fiecare gospodarie se face vin. Butoaiele cu must puse in spatii inchise emana gaze de fermentatie, care duc la intoxicatii mortale. Duminica, un barbat de 36 de ani din comuna Harmanesti a avut nevoie de ajutor medical dupa ce a cazut in aceasta capcana.
„În data de 11.10.2020, ora 07:58, un echipaj din cadrul Secției de Pompieri Pașcani s-a deplasat în localitatea Hărmăneștii Noi, comuna Hărmănești, pentru asistență persoană căzută în beci, intoxicată cu gaze de fermentație. După sosirea la locul evenimentului, persoana de sex masculin, în vârstă de 36 de ani, a fost extrasă din beci, fiind predată ulterior la echipajul medical” precizeaza ISU Iasi.
Potrivit ISSU, „butoaiele cu must depozitate în beciurile care nu au căi de aerisire sunt un adevărat pericol”.
„Efectele asupra organismului sunt cauzate de reducerea cantităţii de oxigen în spațiile închise în care fermentează vinul. Dioxidul de carbon rezultat în urma fermentaţiei alcoolice este imposibil de distins. El nu are miros sau culoare, iar în câteva minute poate deveni fatal”, explică Inspectoratul.
„Pentru a evita tragediile, îndemnul nostru este ca oamenii să fie mult mai prudenţi. Procesul de fermentare trebuie să se realizeze în spaţii deschise sau bine aerisite. Dacă fermentarea se produce în spații închise, este interzisă intrarea fără o aerisire corespunzătoare a locației respective”, adaugă sursa citată.