La mulți ani de Sfântul Andrei
Pe data de 30 noiembrie este cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Biserica îl pomenește pe Sfântul Apostol Andrei care este unul dintre cei mai importanți Sfinți. De-a lungul timpului, în credința populară s-au dezvoltat o mulțime de tradiții în legătură cu această zi sfântă. Cu această ocazie, se respectă o mulțime de tradiții și obiceiuri. În această zi, o mulțime de români, care îi poartă numele, își sărbătoresc ziua onomastică. Nu trebuie să uităm să le urăm „La mulți ani!”.
Credincioşii îl prăznuiesc pe 30 noiembrie pe Sfântul Apostol Andrei, creştinătorul neamului românesc, el fiind numit „Cel dintâi chemat”, întrucât a răspuns primul chemării lui Hristos la apostolat, ziua fiind totodată Sărbătoare Bisericească Naţională. Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei (nume care derivă din cuvântul grecesc Andreas, care înseamnă „viteaz” sau „bărbătesc”) apare, deopotrivă, pe 30 noiembrie în calendarul ortodox, romano-catolic, lutheran şi anglican.
Pe de altă parte, noaptea Sfântului Andrei este marcată de unele obiceiuri, tradiţii, superstiţii spectaculoase, de origine precreştină, vizând protecţia atât a oamenilor, cât şi a locuinţelor şi animalelor. Pentru a alunga spiritele rele din casă și din gospodărie, oamenii folosesc usturoi și cruciulițe făcut de mâinile copiilor. Tradiția spune că în noaptea de Sfântul Andrei este bine să ungi pragul casei cu usturoi, ușile, geamurile, dar și toate locurile pe unde spiritele rele ar putea intra în casă. La sate, se punea usturoi chiar și în grajdurile animalelor, pentru a le feri de rele.
O altă superstiție spune că fetele care își doresc să se mărite, ar trebui să pună în această noapte sub pernă un fir de busuioc pentru a-și visa alesul.
O altă tradiție cunoscută este punerea grâului la încolțit. Gospodarii de la țară obișnuiau să facă asta pentru a afla cum va fi recolta în anul care va urma, dar și cât de prosperă va fi casa și familia în anul nou.
De asemenea, vremea din noaptea de Sfântul Andrei prevestește cum va iarna care urmează. Dacă oamenii au parte de un cer senin în această noapte, iarna care va veni va fi una blândă.