În anul 1975, la ieșirea din orașul Pașcani, spre comuna Moțca, s-a construit o cabană care a devenit în timp cea mai cunoscută locație din județul Iași și nu numai. Cabana Codrii Pașcanilor este înconjurată de pădure, iar de-a lungul anilor a găzduit și a servit zeci de milioane de oameni cu bere și mici.
Într-o singură zi, 10.000 de mici și mari cantități de bere erau consumate la Cabana Codrii Pașcanilor
În vremurile bune, la Cabana Codrii Pașcanilor veneau într-un weekend mii de oameni. Se consumau într-o singură zi 10.000 de mici și un întreg tir plin cu sticle de bere. Locația era atât de cunoscută datorită zonei în care se afla, astfel că restaurantul cabanei era vizitat de toți locuitorii din județul Iași, dar și din alte zone, rămânând un loc faimos.
„Cabana este construită în anul 1975. Prima dată a fost o cabană mai micuță aproape de stradă și, la câțiva ani, s-a construit cabana care este și astăzi, care este formată din două corpuri. Prima dată, în 1975, s-a construit partea din față cu piatră și, în anul 1988, s-a mai construit o sală lipită de ea, în spatele cabanei. Aceasta era destinată evenimentelor, iar deasupra sunt camere pentru cazare. Noi oferim 5 camere cu baie proprie, 6 camere cu baie comună, sunt 24 de locuri de cazare. Avem un meniu tradițional românesc, iar meniul zilei costă 35 de lei”, a spus Niculaie Murgoci, șef de unitate al cabanei și prezent în locație din anul 1988.
Micii de la Cabana Codrii Pașcanilor erau renumiți în toată zona. A fost amenajată o grădină exterioară, unde se făceau grătare, iar fanfarele cântau din zori până-n seară. Era o atmosferă atât de plăcută, încât, chiar dacă nu era amenajat un spațiu pentru camping, oamenii își instalau corturi în pădure.
În cadrul cabanei exista și o sală de protocol, unde oameni din sfera politică, dar și din cea artistică, își dădeau întâlnire. Aveau loc tot felul de spectacole câmpenești și fanfarele locale erau mereu prezente acolo. Era imposibil ca cei care locuiau în zonă sau erau în treacăt să nu fi auzit de renumiții mici de la Codrii Pașcanilor.
„Se făceau serbări câmpenești, se aduna lume, venea fanfara. Se făceau mici afară ca la zilele orașului, cam așa era atunci. Era renumit în toată zona. Toată lumea venea la Codrii Pașcanilor. Se organizau tot felul de spectacole, era altceva. Era înainte grădina de vară, unde se făcea grătar, erau micii noștri renumiți de la Codrii Pașcanilor. Erau formațiile locale care cântau, mai erau și alți invitați. Noi aveam și o sală de protocol, unde veneau tot felul de personalități, și din lumea politică, și din cea artistică”, a mai spus șeful de unitate al cabanei.