Majoritatea modificărilor legislative din 2020, ce țin de sistemele de impozitare a afacerilor și de cele mai importante taxe datorate statului, au intervenit chiar în ultima lună a anului. Din acest motiv, am sintetizat astăzi cele mai importante schimbări ale sistemului fiscal de care să ții cont la începutul anului 2021.
IMPOZITUL MICRO. Mai întâi, au fost eliminate unele dezavantaje pe care regimul micro le avea, comparativ cu regimul impozitului pe profit, printre care scutirea de plata taxelor salariale pentru mașinile de serviciu acordate angajaților. Apoi, comercianții și prestatorii de servicii au primit posibilitatea de a reduce impozitul micro cu valoarea caselor de marcat cu jurnal electronic pe care le pun în funcțiune (inclusiv pentru anii trecuți), posibilitatea de a-l reduce dacă se recapitalizează în perioada 2021-2025, dar și posibilitatea de a deduce sponsorizările către stat. În fine, o altă schimbare majoră este scutirea de depunerea raportărilor contabile semestriale. Aceste noutăți și altele sunt detaliate aici.
IMPOZITUL PE PROFIT. Recuperarea costurilor cu casele de marcat din impozit, reducerile de impozit pentru creșterea capitalului propriu și, pentru societățile plătitoare de impozit pe profit cu venituri sub un milion de euro, scutirea de raportările contabile semestriale sunt valabile de-acum și pentru plătitorii de impozit pe profit. În plus, o mare noutate specifică acestui regim este posibilitatea de a constitui, din 2022, grupuri fiscale, pentru a compensa pierderile cu profiturile, însă merită amintită și stabilirea faptului că cheltuielile cu telemunca sunt deductibile. Aceste noutăți și altele sunt detaliate aici.
IMPOZITUL SPECIFIC. La fel ca în cazul plătitorilor de impozit micro și impozit pe profit, autoritățile au stabilit și pentru plătitorii de impozit specific facilitatea de recuperare a costurilor cu casele de marcat și facilitatea de reducere a impozitului pentru recapitalizare. Iar o facilitate comună cu microîntreprinderile este posibilitatea de a da mașini de serviciu fără a plăti taxe salariale. În plus, primele trei luni din 2021 sunt scutite de impozitul specific. Aceste noutăți sunt detaliate aici.
IMPOZITUL MIXT. Impozitul mixt este acea combinație de plată la care sunt obligate firmele care desfășoară atât activități turistice sau de alimentație publică ce obligă la plata impozitului specific, cât și activități impozitate pe profit. Din moment ce impozitul mixt presupune separarea activităților și plata distinctă a impozitul specific și a impozitului pe profit, putem spune că orice noutate ce vizează cele două regimuri se aplică automat celor care aplică acest impozit mixt. De fapt, legislația fiscală nu consfințește ideea de impozit mixt, ci așa l-a denumit redacția noastră în încercarea de a simplifica prezentarea acestui regim hibrid.