SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2013. Pe 21 iunie 2013, ora locala 08:04, va avea loc solstiţiul de vară, care marchează începutul verii în emisfera nordică şi al iernii în emisfera sudică.
GOOGLE şi-a modificat, vineri, logo-ul pentru a sărbători SOLSTIŢIUL DE VARĂ pe 2013, zi ce marchează începutul verii din punct de vedere astronomic.
SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2013 este marcat de pagina de start a motorului de căutare GOOGLE printr-o animaţie în care apar cinci copii la scăldat în valurile unei ape. Căştile şi tuburile de respirat cu care sunt echipaţi reprezintă cele cinci litere din care este format cuvântul Google.
Solstiţiul de vară este cea mai lungă zi a anului, de obicei pe 21 iunie. Această zi este marcată pe 20 iunie în anii bisecţi – acei ani în care luna februarie are 29 de zile. Solstiţiul marchează venirea verii din punct de vedere astronomic.
După momentul solstiţiului de vară, durata zilei va începe sa scadă, iar a nopţii să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă. În emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.
Ca urmare vom avea ziua cea mai lunga si noaptea cea mai scurta a anului. Ziua va incepe sa scada dupa solstitiul de vara si va fi egala cu noaptea la echinoctiul de toamna.
Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor, scrie astro-urseanu.ro.
Pentru un observator terestru fenomenul se materializează pe sfera cerească prin miscarea anuală aparentă a Soarelui în lungul eclipticii cu aproximativ 1° pe zi, planul eclipticii fiind înclinat față de cel al ecuatorului ceresc cu 23° 27′. La momentul SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2013, Soarele se va afla la 23° 27′ distanța unghiulară nord fața de ecuatorul ceresc, el descriind mișcarea diurnă pe un cerc paralel cu ecuatorul, numit tropicul racului .
Denumirea de solstițiu („Soarele stă”) este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mișcarii Soarelui în raport cu declinațiile acestuia. Soarele aflându-se la culminație (pentru latitudinea medie a țării noastre) la 67° 52′ deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15h 32m, durata nopții fiind de numai 8h 28m. Din acelasi motiv și crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungește toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor „nopți albe”.
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/solstitiul-de-vara-2013-prima-zi-de-vara-are-15-ore-de-lumina_1209214.