Primăria Paşcani ar trebui să înfiinţeze o societate de administrare a asociaţiilor de proprietari. În acest fel locatarii de la bloc ar fi încurajaţi să se asocieze acolo unde nu sunt astfel de structuri de administrare a condominiilor, fără costuri suplimentare pentru personalul de specialitate.
Mai mult, în acest fel ar putea fi rezolvată şi problema lipsei administratorilor de bloc care trebuie să urmeze cursuri de specialitate şi să fie acreditaţi. O astfel de societate ar prelua sarcinile contabile, juridice şi cele ale administratorilor de bloc, preşedinţii de asociaţie având doar rol reprezentativ. Costurile ar fi mult mai mici sau ar putea fi suportate chiar de administratia locală.
Propunerea a fost făcută de comunicatorul operatorului regional de apă şi canalizare, în contextul în care de la începutul lunii viitoare contractele de furnizare nu mai pot fi încheiate cu reprezentanţii de scară ci doar cu asociaţiile şi titularii de branşamente individuale. Gheorghe Vlasie a precizat în cadrul emisiunii “Pulsul Zilei” ca o astfel de soluţie funcţionează cu succes la Iaşi cu câteva societăţi private şi una administrata chiar de Primăria Iaşi.
Reprezentantul Apa Vital a precizat că şi asociaţiile de locatari care administrează mai multe blocuri trebuie să se transforme în asociaţii de proprietari, conform noilor prevederi legale. Asta deoarece o astfel de structură poate administra doar un condominiu, adică pentru o singură scara sau mai multe ale aceluiaşi bloc.
Un alt avantaj pentru locatarii de la bloc ar fi ca o astfel de societate ar rezolva şi problema încheierii de convenţii şi facturarea individuală. Primăria Paşcani a pus deja în dezbatere o astfel de metodologie care, după ce va fi aprobată de consilieri, ar urma să fie aplicată doar acolo unde sunt asociaţii cu acordul tuturor locatarilor din scara.
Comunicatorul operatorului ieşean a explicat că aceste convenţii sunt anexe la contractul de furnizare încheiat de asociaţia de proprietari şi pe baza lor preşedintele asociatiei va putea face citirea împărţirea şi transmiterea consumurilor iar facturile vor fi emise şi plătite individual. Un alt avantaj este că odată îndeplinite aceste condiţii ApaVital nu va mai întrerupe furnizarea acolo unde sunt facturi restante ci se va îndrepta doar împotriva celor care nu plătesc, în instanţă, pentru recuperarea debitelor.
Menţionăm că la Paşcani funcţionează deja o societate de administrare a asociaţiilor de proprietari şi chiar are profit în ultimii ani de zile; 20.151 lei în 2016 şi 11669 lei în 2017. Asociaţia Armonia SRL aparţine consilierului local Marius Pintilie. A fos înfiinţată în anul 2014, în plin scandal după delegarea serviciilor de apă şi canalizare din Paşcani, atunci când unii militau împotriva operatorului iesean si a asociaţiilor de locatari sau proprietari. La acea vreme o societate din Iasi a incercat sa preia administrarea blocurilor din Pascani dar a fost alungata iar o parte din asociatiile existente, chiar cele mai mari dintre ele, si-au incetat activitatea.