Nemulțumiri în legislativul pășcănean cu privire la modul de împărțire a banilor publici pentru sănătate. Unul dintre consilierii locali, Abdalla Bashir de la AUR, medic chirurg la Spitalul CF Pașcani, a atras atenția că unitatea medicală nu primește nici un leu din bugetul local pentru susținerea investițiilor deși prestează servicii în folosul comunității.
El a solicitat consilierilor ca Spitalul CF Pașcani să fie introdus pe lista unităților finanțate de la bugetul local, având în vedere că sunt proiecte în derulare din fonduri europene, iar spitalul nu are de unde să asigure partea de cofinanțare. Discuțiile au avut loc în cadrul ședinței reunite a comisiilor de specialitate, înainte de votarea bugetului pentru anul în curs. Doctorul a acuzat administrația locală de neglijență pe motiv că din anul 2000 și până acum nu a acordat nici un sprijin Spitalului CF.
Consilierii locali au rămas surprinși de cererea doctorului Abdalla, iar discuțiile au rămas fără nici un rezultat. Directorul economic al Primăriei a susținut că o astfel de finanțare nu ar fi posibilă, iar viceprimarul, Claudiu Bodoașcă a precizat că s-ar putea aloca o sumă de bani în baza unui protocol aprobat în prealabil în Consiliu Local.
Spitalul CF Pașcani ar avea nevoie urgentă de 2,4 milioane de lei, partea de cofinanțare într-un amplu proiect de reabilitarea a clădirilor în valoare de peste 27 milioane de lei. Restul banilor ar urma să fie alocați din fonduri europene.
În același timp, se pregătește de un alt proiect în valoarea totală de peste 2,7 milioane de lei, cu valoare neeligibilă de circa 46.000 de lei pentru dotarea compartimentului de microbiologie din cadrul laboratorului
Conducerea unității medicale susține că administrația locală ar putea aloca din bugetul local bani pentru aceste investiții. Cadru legal necesar a fost creat de curând printr-o modificare legislativă conform căreia administrațiile locale pot finanța spitalele CF dacă sunt considerate de interes public. Condiția este îndeplinită de mult timp deoarece la acest spital au fost și sunt tratați câteva mii de pacienți din Pașcani și localitățile din împrejurimi.
S-a ajuns în această situație după ce în anul 2023 spitalele CF din România au fost transferate din subordinea Ministerului Transporturilor în subordinea „altor ministere și instituții cu rețea sanitară proprie”. De atunci și până acum, doar o parte din spitalele CF au fost preluate de alte instituții, cum ar fi de exemple Spitalul CF Iași administrat în prezent de Universitatea de Medicină. Au mai rămas în procedură de transfer Spitalul CF din Pașcani și o alta unitate din reteaua CFR.
Întrebat dacă administrația locală are interes să preia Spitalul CF din Pașcani pentru dezvoltarea serviciilor medicale, primarul, Marius Pintilie, a spus la acea vreme că cei de la Spitalul CF ar trebui să își găsească calea singuri și le-a urat succes pe motiv că nu sunt bani.
Menționăm că Spitalul CF Pașcani nu are altă sursă de finanțare decât cea de la CAS. Doctorul Abdalla spune că banii abia ajung pentru plata salariilor și a utilităților. De-a lungul timpului, mai ales în campaniile electorale, unii politicieni au spus că spitalul ar putea fi transformat într-un centru pentru îngrijiri paliative sau chiar într-un centru pentru îngrijirea persoanelor în vârstă, dar subiectul a dispărut subit din spațiul public.
De precizat este faptul că Spitalul General CF are circa 130 de angajați, mai multe secții și un ambulatoriu din zona Vale de pe strada Gării, unde sunt mai multe cabinete de specialitate.