2.1 C
Paşcani
marți, decembrie 10, 2024

Spitalul Municipal Pascani a fost transformat in Spital de Urgenta

In urma cu aproximativ 3 ani conducerea Spitalului Municipal a demarat o procedura pentru ca aceasta unitate sa devina Spital de Urgenta. De-a lungul timpului dosarele pe care spitalul pascanean le-a trimis Ministerului Sanatatii au fost vizualizate de 3 ministri, care s-au perindat la conducerea acestui Minister dar nici unul nu a dat aviz favorabil.

Intr-un sfarsit a venit si aprobarea, dupa discutiile de acum 2 saptamani intre managerul Spitalului dr. Costica Panzaru si fostul Ministru al Sanatatii Vasile Cepoi, incepand cu data de 1 octombrie 2012, Spitalul Municipal Pascani a devenit Spitalul Municipal de Urgenta Pascani.

Avantajele pentru populatie

Acest nou titlu ii aduce Spitalului pascanean si o serie de avantaje pentru comunitate si pentru angajatii spitalului. Vor fi infiintate 5 noi sectii pentru pacientii pascaneni: cardiologia, nefrologia, urologia, medicina muncii si endocrinologia, specializari pe care spitalul nu le-a mai avut pana acum. Pana in momentul de fata conducerea spitalului a discutat deja cu 3 medici noi, un endocrinolog, un urolog si un nefrolog,

Un alt avantaj pentru comunitate o reprezinta cresterea numarul de paturi din cele mai supraaglomerate sectii, cum sunt gastroenterologia care avea doar 15 paturi si a fost transformata in sectie cu 25 de paturi, la fel s-a intamplat si cu sectia de neurologie. Sectia de pneulogie a castigat si ea 10 paturi iar sectia de tuberculoza a ramas cu 20 paturi.

A fost regandita structura numarului de paturi si pe ortopedie datorita succesului operatiilor pe care otropezii pascaneani le-au efectuat cu succes.

Pe spitalizarea de zi unde erau 12 paturi sunt in momentul de fata 25 de paturi ceea ce va dubla si sumele care intra in contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate. Au fost recunoscute prin lege si 22 de paturi de insotitor. Blocul operator a fost prins si el in acest nou proiect Spitalul Municipal avand 5 sali de operatie.

Avantajele pentru angajatii spitalului

Primul avantaj il reprezinta numirea in sine a Spitalului ca si Spital de Urgenta prin asta fiind recunoscuta toata munca si tot efortul depus de catre intregul colectiv. Toti angajatii spitalului cu exceptia celor din administrativ si conducere, vor intra in alta grila de salarizare, bani ce vor fi asigurati din bugetul de stat.

Practic ei vor primi salarii mai mari, la nivelul de Clinica Universitara. Ministerul Sanatatii este obligat sa doteze Unitatea de Primire Urgente cu aparatura necesara si sa plateasca toate cheltuielile cu medicamentele, reactivi sau instrumentele din CPU.

Tot datorita acestei noi titulaturi spitalul va elibera 9 posturi dintre care 7 de asistenta si 2 de infirmiera, urmand ca in perioada urmatoare sa fie scoase la concurs.

Mangerul Spitalului Municipal ne-a declarat intr-o conferinta de presa ca acest succes se datoreaza in primul rand directorului medical si directorului financiar contabil dar si a 3 personalitati, aici numindu-i pe primarul municipiului Dumitru Pantazi, pe fostul ministru al Sanatatii Vasile Cepoi si pe deputatul Neculai Ratoi.

Urmeaza ca primarul sa emita o Hotarare de Consiliu Local prin care consilierii trebuie sa voteze noul statut al Spitalului.

Recomandări