Medicii din Iași atrag atenția asupra faptului că persoanele care petrec 4-5 ore pe zi în fața gadgeturilor ar trebui să adopte metode de protecție. Se preconizează că toți vom ajunge să purtăm ochelari de citit deoarece apare presbiopia.
Dacă în trecut aceasta se corecta în jurul vârstei de 40-45 de ani, acum, din cauza expunerii la lumina albastră a ecranelor, aceasta poate apărea mai devreme cu 15 ani. Sunt cazuri semnalate de la 32 de ani, în cazul celor care stau mult timp în fața unui calculator sau a altor dispozitive electronice, fenomen cunoscut sub denumirea de presbiopie precoce.
„O opțiune de prevenție sunt ochelarii fără dioptrii, prevăzuți cu filtru, care au rolul de a proteja ochii de lumina albastră emisă de gadgeturi. Aceștia sunt recomandați persoanelor care petrec mai mult de 4-5 ore continuu în fața calculatorului”, a declarat prof.dr. Camelia Bogdănici, șef al Clinicii de Oftalmologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.
Medicul explică faptul că lumina albastră emisă de ecrane poate provoca probleme de vedere pe termen lung. Aceasta afectează corneea prin reducerea filmului lacrimal, care devine de proastă calitate, iar faptul că uităm să clipim poate agrava situația. De asemenea, poate afecta cristalinul și, la persoanele cu afecțiuni preexistente, cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă, poate duce la probleme de vedere.