Marti, 2 iulie, Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte pe Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, domnitorul căruia, poporul român îi înalţă laude, mulţumire şi recunoştinţă.
Pentru a marca aceasta zi, reprezentanții ALDE Pascani au organizat, pe 1 iulie, de la ora 18:00, o slujba de comemorare a marelui Voievod si a eroilor neamului romanesc, care s-au jertfit si au contribuit la apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoșești.
Ceremonia a avut loc la statuia lui Ștefan cel Mare din centrul Pașcaniului, vis a vis de Oficiul Poștal Deal.
Reprezentantii ALDE au adus o coroana de flori si ofrande specifice comemorarii celor care au trecut in lumea dreptilor.
Slujba a fost oficiata de doi preoti, Parintele Protopop Pavel Postolachi si Parintele Dumitru Cristea.
Au fost rostite rugaciuni si de asemenea Acatistul Sfantului Stefan cel Mare.
Ștefan cel Mare a fost domnul Moldovei între anii 1457 și 1504. În cei 47 de ani de domnie, Ştefan a ctitorit 44 de biserici şi mănăstiri pentru războaiele purtate. Ctitoriile erau apoi înzestrate cu pământuri şi împodobite cu Sfinte Evanghelii şi cărţi, cu epitafuri şi veșminte de brocarturi scumpe, cu cădelniţe şi sfeşnice de aur. Voievodul a pus numeroasele victorii nu pe seama iscusinţei minţii sale ci, cu smerenie, pe seama voii şi puterii lui Dumnezeu, care i-a stat mereu alături. Prin numărul mare de mănăstiri şi biserici zidite, atât în Moldova cât şi în Muntenia, Transilvania şi Muntele Athos, Sfântul Ştefan a fost nu numai apărător, ci şi mărturisitor al credinţei creştine. Acesta a fost canonizat de Biserica Ortodoxa Romana pe 21 iunie 1992.