0.5 C
Paşcani
duminică, decembrie 22, 2024

Strigătul disperat al unui mic afacerist către statul care promite dar lasă IMM-urile să moară

”Am un business în sectorul horeca, principalul segment afectat și, cred eu, unul dintr-un  sectoarele care generează în țară un număr mare de angajați. Un business care lună de lună, fără întârzieri, plătea statului în medie peste 30.000 de lei (tva + taxele și impozitele aferente salariilor). Acum nu pot plăti nimic. Precum business-ul meu sunt zeci de mii de mici afaceri în toată țaraN-or fi mulți 30.000 de lei pe lună, dar înmulțiți asta cu zece mii și o să aveți nevoie de 8 zerouri ca să scrieți rezultatul. Apoi împărțiți la 5.429, cât este media salariului brut în România și o să vă rezulte un orășel cam de mărimea Pașcaniului. Un Pașcani în care toți cei 50.000 de oameni sunt bugetari. Un orășel format din bugetari al căror fond de salarii se adună din business-uri horeca de anvergura celui în care sunt asociat.
În horeca există business-uri mult mai mari și mai multe. Am vrut să fac exercițiul de mai înainte convins fiind că mulți dintre voi au trecut măcar o dată prin Pașcani, un orășel de vreo 45.000 de locuitori.
Nu fac parte din categoria celor care consideră că privații îi țin în spate pe bugetari. Bugetarul prestează o muncă, privatul la fel. E o simbioză. E drept, și asta o susțin până în pânzele albe, în privat banii se câștigă mult mai greu ca la stat. În schimb, ca antreprenor ai iluzia că vei juca șotron pe linia orizontului de departe. Și asta îți dă energie. La stat, ai siguranța locului de muncă. E ceva.
Linia orizontului nu prea se mai vede. E multă ceață. Guvernul a promis măsuri de sprijin, inclusiv pentru horeca, doar că ori nu știu de ele, ori nu există. Horeca nu înseamnă doar hoteluri pe care le ajuți oferind bugetarilor tichete de vacanță. Horeca înseamnă și baruri sau restaurante.
Guvernul a promis linie de credit cu dobândă subvenționată pentru societățile afectate de pandemie. Dincolo de faptul că firmele aflate în dificultate trebuie să se înscrie pe un site care nu merge și n-a mers, în textul ordonanței sunt excluse firmele care comercializează alcool. Orice bar sau restaurant comercializează alcool. Am vrut să mă lămuresc. Am ajuns să vorbesc chiar cu cineva din eșalonul doi al ministerului de finanțe. Formularea este preluată din contractele pentru fonduri europene și da, exclude barurile și restaurantele. Probabil se va face o rectificare. Naiba știe când.

Recomandări