In zilele noastre, copiii mici și adolescenții au un program mai încărcat decât oricând, creierul lor fiind în permanență solicitat. Neurologii și psihologii atrag atenția că forțându-i pe cei mici să învețe sau să aibă o activitate în permanență, chiar și în timpul vacanțelor, nu le facem bine.
Modul în care părinții încearcă să-și ajute copiii să aibă succes a fost cercetat îndeaproape de psihologul australian Lea Waters. În cartea sa ”The Strength Switch” ea atrage atenția că de cele mai multe ori, părinții acordă o atenție prea mare modului în care sunt corectate slăbiciunile copiilor, în loc să se concentrează pe acentuarea punctelor lor tari.
”Dacă scoți tot timpul în evidență ceea ce este rău, ceea ce nu merge și trebuie reparat, nu ai cum să speri că vei obține rezultate bune. În schimb, dacă vei amplifica punctele tari vei obține rezultate mult mai bune”, scrie Lea Waters.
Creierul copiilor este suprasolicitat
Psihologul atrage atenția că sunt cazuri în care părinții nu au limite și suprasolicită copilul înscriindu-l la cât mai multe activități extrașcolare. Cel mic obosește când are un orar atât de încărcat și nu mai are timp să își relaxeze creierul.
Cartea australiencei este rezultatul unei cercetări pe care ea a pornit-o la Universitatea din Melbourne și care a luat în calcul și alte studii similare. Unul dintre acestea a fost realizat de Deena Weisberg de la Universitatea din Columbia și a pus în discuție starea de bine a copiilor atunci când joaca lor face parte dintr-un proiect școlar.