Un experiment efectuat la Universitatea din New York a scos la iveală faptul că există o diferenţă subtilă între modul în care femeile şi bărbaţii percep culorile, scrie Daily Mail. De exemplu, dacă două persoane de sex diferit privesc culoarea portocaliu, nuanţa va părea mai roşie în ochii bărbatului decât în cei ai femeii.
Mai mult decât atât, experimentul a arătat că bărbaţii întâmpină dificultăţi în a distinge nuanţe subtile de galben, verde şi albastru. Deşi diferenţa de percepţie este foarte mică, ea poate însemna că alegerea unei umbre sau nuanţe dintr-o paletă de culori este o sarcină mai potrivită pentru o femeie decât pentru un bărbat.
Potrivit profesorului Israel Abramov, această diferenţă de percepţie nu poate fi pusă pe seama deosebirilor dintre construcţia ochilor femeilor şi bărbaţilor. Prin urmare, specialiştii sunt de părere că “nepotrivirea” îşi găseşte explicaţia în funcţionarea creierului bărbaţilor, testosteronul influenţând modul în care se procesează informaţia captată de ochi. “Ipoteza noastră este că testosteronul joacă un rol esenţial, provocând într-un mod încă neînţeles diferenţe de conectivitate în creierul bărbaţilor”, explică Abramov.
Specialiştii spun însă că vederea nu este singurul simţ care diferă, în funcţie de sex. Studii similare au arătat că femeile au auzul mai dezvoltat şi un simţ mai fin al gustului şi al mirosului.
Bărbaţii, în schimb, au capacitatea de a percepe detalii fine din imaginile aflate în mişcare, abilitate foarte utilă vânătorilor.
Gandul