Pe parcursul acestei luni se vor desfășura zeci de activităţi vizând realizarea de plantaţii forestiere în județ, dar și acțiuni de popularizare și educare privind rolul și importanța pădurii. Participanții si-au propus să contribuie la formarea unei atitudini ecologice active şi responsabile, care să determine manifestarea unei conduite adecvate în raport cu mediul natural. Silvicultorii ieșeni și-au stabilit chiar un grafic extrem de ambițios, prin care doresc să planteze câteva zeci de hectare de terenuri degradate! De menționat că la aceste acțiuni vor participa și câteva sute de elevi de la școlile din județ.
Sâmbătă, în ultima zi a iernii, din punct de vedere calendaristic, reprezentanții Direcției Silvice Iași, împreună cu zeci de voluntari, au participat la prima acțiune de plantare din acest an. Au fost plantați 1.000 de puieți de stejar și 200 puieți de frasin la Ocolul Silvic Iași – spre vama Sculeni, la acțiune participând, ca voluntari, reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Iași și din rândul autorităților locale. „A fost o acțiune comună, împreună cu Inspectoratul Județean de Jandarmi Iași. Au participat 15 jandarmi, 12 silvicultori și zece voluntari. Am dat startul la lucrările de împăduriri pentru că primăvara a venit mai repede, cu lipsa zăpezii și a precipitațiilor. Astfel, putem profita de umezeala care încă mai este în sol, să fim siguri că puieții pe care îi plantăm se prind”, a declarat Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași.
La Ocolul Silvic Dobrovăț, acţiunile de plantat se vor desfășura în zilele de 14, 21 și 28 martie, în locaţiile Nastea, Brădicești și Pietrosu, urmând a fi împădurită o suprafață totală de 0,6 hectare cu puieți din speciile stejar, gorun, frasin, paltin și cireș. Pentru aceste acțiuni s-au oferit voluntari reprezentanți ai școlilor gimnaziale Brădicești și Dobrovăț.
La Ocolul Silvic Hârlău vor fi împădurire 2,8 ha de teren degradat, în localitatea Cotnari, cu puieți de gorun, paltin și cireș. Pe 21 martie, la acțiune vor participa reprezentanți ai Colegiului Naţional „Ştefan Cel Mare”, ai Liceului Tehnologic și ai Școlii Gimnaziale Petru Rareș Hârlău.