0.8 C
Paşcani
miercuri, decembrie 11, 2024

Sute de pascaneni prezenti la hramul Bisericii “Sfanta Parascheva”

In data de 14 octombrie, Biserica Ortodoxa, o sarbatoreste pe Sfanta Parascheva, moment important si pentru un lacas de cult din Pascani. Este vorba despre Bisercia “Sfanta Parascheva”, din zona Vale, care in fiecare an pe aceasta data, incepand cu anul 1994, sarbatoreste hramul Bisericii.

Ca in fiecare an, pascanenii au venit in numar mare la acest eveniment, aproximativ o mie de persoane participand la slujba. Icoana Sfintei Parscheva din aceasta Biserica, a fost inconjurata de flori aduse in semn de recunostinta de catre credinciosi.

Pascanenii au spus ca vin in fiecare an la icoana de la aceasta Biserica pentru a se ruga la Sfanta Parascheva, pentru sanatate, bucurie si spor.

Parintele Costel Olaru, ajutat de oamenii din parohia sa, au pregatit pentru agapa frateasca, 1500 de portii formate din supa, sarmale, friptura de pui si cozonac.

 

Despre Sfanta Parascheva

S-a nascut la inceputul secolului al XI-lea, in satul Epivat, nu departe de Constantinopol, din parinti bogati si binecredinciosi. La varsta de zece ani, auzind in biserica cuvintele: „Oricine voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34), raspunde imediat strigatului dumnezeiesc: isi schimba hainele cu imbracamintea unui cersetor.

Decide sa-si paraseasca parintii pentru Hristos, inainte de a implini douazeci de ani. Ajunge la Constantinopol, unde se bucura de invatatura unor calugari cu viata duhovniceasca placuta Domnului. La sfatul acestora, merge la manastirea Maicii Domnului din Heracleea, unde se va nevoi cinci ani. De aici a plecat spre Tara Sfanta, in dorinta de a-si petrece restul vietii in locurile sfinte.
Intr-o noapte, la varsta de douazeci si cinci de ani, un inger ii descopera in vis ca trebuie sa se reintoarca in locurile parintesti. Sfantul Varlaam descrie aceasta minune in Cazania sa, astfel: „Sa lasi pustia si la mosia ta sa te intorci, ca acolo ti se cade sa lasi trupul pamantului si sa treci din aceasta lume catre Dumnezeu, pe Care L-ai iubit”.

Moastele Sfintei Parascheva au ajuns in tara noastra in anul 1641, dupa ce au fost prezente in mai multe locuri. Au fost asezate pe 13 iunie 1641, in biserica „Sfintii Trei Ierarhi” din Iasi. In anul 1884, cand biserica manastirii intra intr-un proces de consolidare, sfintele moaste ajung in paraclisul manastirii, iar peste cativa ani in Catedrala mitropolitana din Iasi.

Moastele Cuvioasei Parascheva au ajuns in martie 1944 la Manastirea Ciorogarla de langa Bucuresti, din cauza ofensivei sovietice in Moldova. Pe 27 octombrie 1944, moastele sale au fost asezate langa cele ale Sfantului Dimitrie Basarabov in catedrala din Bucuresti si readuse in Catedrala mitropolitana din Iasi pe 26 noiembrie 1944.
Traditii de Sfanta Parascheva

Ziua de Sfânta Parascheva este praznic al morţilor pomeniţi, motiv pentru care se împart lipii, vin şi must nou. Totuşi, de Sfânta Parascheva SE ŢINE POST şi NU se lucrează, nici la serviciu şi nici în casă, pentru a te feri de pericolul durerilor de ochi şi de cap.

La ţară, bătrânii nu făceau nici focul de Sfânta Parascheva.

De Sfânta Parascheva nu se spală şi nici nu se coase, altfel te alegi cu negi la mână. Fetele ţineau la această superstiţie pentru a rămâne cinstite, iar bătrânii, pentru belşug. Ea apare în vise şi împărtăşeşte leacuri populare celor bolnavi sau îi atinge cu toiagul pe cei care nu respectă avertismentele ei.

De Sfânta Parascheva nu se consumă poame negre.

De Sfânta Parascheva se poate prezice vremea: dacă ziua de 14 octombrie este frumoasă sau mohorâtă, tot aşa vor fi şi celelalte sărbători de peste an. Iar dacă zilele de toamnă de până acum nu au fost ploioase, este semn că iarna se va lăsa curând.

 

 

Recomandări