0.4 C
Paşcani
marți, decembrie 24, 2024

Testare rapidă a personalului şi pacienţilor, la Spitalul de Urgenţă Paşcani

De la începutul pandemiei şi până în prezent, la Spitalul de Urgenţă din Paşcani au fost înregistrate 60 de cazuri, de pacienti depistaţi pozitiv cu noul coronavirus. 31 dintre ei sunt chiar salariaţi ai unităţii medicale, din care 27 cadre medicale şi 4 din personalul administrativ. Majoritatea dintre ei sunt vindecaţi sau starea lor de sănătate este bună iar un pacient de la Secţia de Îngrijiri Paliative a decedat. Bilanţul este îngrijorător pentru municipiul Paşcani, mai ales pentru medicii, asistentele medicale, şi infirmierele din linia întâi. Managerul unităţii a explicat pentru BIT TV care sunt cauzele acestor îmbolnăviri. Prima şi cea mai importantă este faptul că unii bolnavi nu declară că au fost în zone contaminate, la triajul care se face la intrarea în spital. În acest fel, cei asimptomatici nu sunt depistaţi pentru a fi testaţi. O altă cauză este neatenţia personalului medical în folosirea echipamentului de protecţie, deşi au fost făcute mai multe instructaje în acest sens.

TESTARE RAPIDA PENTRU CADRELE MEDICALE SI PACIENTI

În aceste condiţii se impune testarea tuturor pacienţilor şi a personalului medical. Până acum au prelevate probe doar de la salariaţii din secţiile unde au apărut cazuri pozitive de COVID -19.

Managerul spitalului a precizat că se va trece la testarea periodică pentru tot personalul medical, cel mai probabil peste o săptămână de zile. Vor fi folosite teste rapide de ultima generaţie care pot fi prelucrate în laboratorul unităţii. Deocamdată au fost cumpărate doar câteva sute, pentru a se verifica eficienta lor, gradul de sigurata al rezultatelor fiind de 90%.

De semenea urmează să fie folosite şi pentru testarea tuturor pacienţilor care intră în spital, nu doar a celor care prezintă simptome, după 15 mai când va fi ridicată starea de urgenţă şi o parte din restricţii. În momentul de faţă ar fi cea mai eficientă metodă de testare, spune dr Daniel Bechir.

UN DONATOR PRIVAT, MAI RESPONSABIL DECAT CONSILIERII DIN OPOZITIE

Metoda clasică de testare este mai sigură dar mai greu de realizat. În momentul de faţă, cei depistaţi cu simptome specifice sunt izolaţi în spaţii special amenajate la Spitalul de Urgenţe. Probele prelevate sunt prelucrate la Iaşi iar rezultatele ajung în maxim 24 de ore. Cei depistaţi pozitiv sunt transportaţi pentru tratament la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. Dacă un astfel de aparat ar fi disponibil la Paşcani, rezultatele ar putea fi aflate mult mai repede, în câteva ore.

Consilierii din opoziţie au solicitat alocarea de la bugetul local a sumei de 500 000 lei pentru rezolvarea acestei situaţii: cumpărarea unui aparat şi a 10 000 de teste. Ei au insistat ca problema să fie rezolvată în regim de urgenţă. Aparatul ar urma să fie folosit pentru testarea cadrelor medicale şi a pacienţilor iar la cerere şi contracost de cetăţenii municipiului şi agenţii economici.

De asemenea patronii de la fostul Remar Paşcani au intenţionat să doneze un astfel de echipament dar a apărut o nou problema. Mai întâi ar trebuie amenajat un spaţiu cu 3 camere şi circuit separat care să fie acreditate, motiv pentru care echipamentul nu a mai fost donat pentru Paşcani şi a rămas la dispoziţia DSP.

Managerul spitalului a precizat că până în momentul de faţă nu a identificat un astfel de spaţiu şi că pentru îndeplinirea acestor condiţii este nevoie de timp. În schimb ar fi posibilă o altă variantă de testare mult mai costisitoare. Este vorba de achizitionarea unui echipament total automatizat pentru care nu ar fi nevoie de amenajări suplimentare.

Preţul de achiziţie ar fi de cca 40000 Euro, dar costul unui test este de cca 150 de Euro. În acest sens reprezentantul spitalului a solicitat consilierilor să aloce încă 45 000 Euro pentru achiziţionarea testelor necesare pentru o lună de zile.

PANTAZI: APARAT DE TESTARE, DUPA INDEPLINIREA CONDITIILOR IMPUSE DE DSP

De cealaltă parte primarul municipiului Paşcani a propus să fie achizitionat un echipament clasic de testare, dar nu acum, ci mai târziu. Banii necesari ar urma să fie alocaţi din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, prin decontarea sumelor cheltuite până acum de administraţia locală. Până atunci ar urma să fie făcute amenajările necesare la spital, dacă managerul unităţii va face o astfel de solicitare, a spus edilul.

Menţionăm că subiectul a început să fie folosit electoral de unii consilieri locali, pentru capital politic. De exemplu preşedintele PNL Paşcani şi-a făcut un afiş cu sigla partidului pentru promovarea iniţiative din Consiliul Local. Marius Pintilie a precizat pentru BIT TV că afişul a fost făcut doar pentru informarea cetăţenilor, dar a fost scos imediat de pe pagina de Facebook.

 

 

 

Recomandări