3.4 C
Paşcani
luni, decembrie 30, 2024

Topul dobânzilor la depozite. Unde să-ţi ţii economiile ca să obţii cel mai bun câştig

Cele mai mari dobânzi oferite de bănci pentru economiile populaţiei depăşesc cu puţin pragul de 5% pe an pentru lei şi 3% pentru euro.

Dobânzile plătite de băncile mari la depozitele standard în lei au scăzut sub 4% pe an după ajustarea accelerată din ultimele luni, iar puţini bancheri mai afişează dobânzi peste 5% pe an şi doar pe scadenţe mai lungi, de nouă luni sau un an. BCR şi BRD, cele mai mari bănci din sistem în funcţie de valoarea activelor, remunerează cu 3,2%, respectiv 4,25%% pe an sumele atrase pe trei luni de la clienţi persoane fizice. Nici cele mai bune dobânzi la depozitele standard în lei pe trei luni nu depăşesc cu mult 5% pe an. De exemplu, cea mai mare dobândă la un depozit pe trei luni este plătită de TBI Bank şi ajunge la 5,3% pe an, banca încercând astfel să-şi facă loc pe piaţă după ce şi-a demarat activitatea în martie. În aprilie, banca oferea o dobândă de 7% pe an, iar în iulie de 5,8% pe an. Cei care vor să-şi deschidă un depozit pe trei luni la TBI Bank, cu economii de 4.500 de lei (echivalentul a 1.000 de euro), vor încasa la scadenţă o dobândă netă (după impozitarea cu 16%) de 50,09 lei, iar suma acumulată va ajunge la 4.550,09 lei, potrivit calculelor portalului financiar Conso.ro.

La deschiderea depozitului se va plăti un comision de 3 lei, iar orice retragere de numerar înainte de scadenţă va fi taxată. Pe următoarele poziţii în topul dobânzilor la depozitele în lei pe trei luni se situează Piraeus Bank (5% pe an) şi Banca Comercială Feroviara şi ATE Bank (ambele cu 4,9% pe an). Bancherii au avut spaţiu pentru a tăia din dobânzile la depozite în condiţiile în care au reuşit să se împrumute mai ieftin de pe piaţa interbancară. De exemplu, indicele Robor la 3 luni (baza de calcul pentru creditele în lei acordate populaţiei) ajunge în prezent la 3,18% pe an, faţă de 6% pe an la începutul lui 2013. Depozitul în euro, ajutat de o evenuală depreciere a leului În cazul depozitelor în euro, dobânzile practicate de bănci sunt semnificativ mai mici şi doar o eventuală depreciere a leului în raport cu moneda europeană ar putea aduce un câştig similar cu cel al unui depozit în lei.

Citeste mai mult: adev.ro/mu3m3s

Recomandări