2.1 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 21, 2024

Topul fermierilor ieşeni care au tras lozul castigator de la stat. In fruntea listei, o societate din Targu Frumos

Din totalul celor peste 6.600 de hectare cu destinaţie agricolă aflate în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului Iaşi, peste 4.300 de hectare sunt concesionate de către fermieri importanţi din judeţ, pentru perioade de 20 sau 49 de ani.

La nivel naţional au existat suspiciuni că influenţi oameni de afaceri din sectorul agricol ar face afaceri cu ADS, plătind redevenţe mult mai mici comparativ cu sumele plătite direct proprietarilor pentru suprafeţele arendate. „Ziarul de Iaşi” a solicitat de la ADS o situaţie a terenurilor mai mari de 10 ha concesionate şi redevenţele plătite, însă diferenţele nu sunt foarte semnificative. Fermierii importanţi din judeţ susţin că există cazuri în care redevenţa plătită ADS este mai mică, în funcţie şi de categoria de teren, însă există şi cazuri în care este mai mare decât suma plătită proprietarilor.

Un bancher a luat potul

În prezent, cea mai mare suprafaţă de teren concesionată de la ADS Iaşi este administrată de bancherul elveţian Andreas Amschwand, proprietarul societăţii Agricola Târgu Frumos. Bancherul şi soţia acestuia au cumpărat firma, la începutul acestui an, de la patronul grupului de firme Kosarom, Neculai Apostol, cu intenţia de a dezvolta afacerea. Potrivit datelor oferite de ADS, bancherul administrează 639 de hectare, plăteşte anual 443 de kilograme din produsele obţinute pentru fiecare hectar de teren agricol şi nu are datorii. „În trecut poate existau diferenţe mici între redevenţa plătită la ADS şi suma oferită proprietarului, dar la nivelul judeţului Iaşi nu poate fi vorba de cazuri consistente. Eu am avut iniţial peste 1200 de hectare de la ADS, dar tot s-au retrocedat suprafeţe până s-a ajuns la mai puţin de jumătate teren agricol. Oricum, noi avem nevoie de producţie de pe 12.000 – 15.000 de hectare, de aceea am vândut. Obţineam doar cât unghia de la degetul mic al mâinii faţă de cât era necesar”, ne-a spus Neculai Apostol, patronul grupului de firme Kosarom. Ca activitate economică, Agricola a înregistrat scăderi anul trecut faţă de 2011 la nivelul cifrei de afaceri, de la 6,1 milioane lei la 5,7 milioane lei, dar nu şi la nivelul profitului, care a crescut de la 100.000 lei la peste 870.000 lei. Andreas Amschwand nu a putut fi contactat ca să ofere un punct de vedere pe această temă. Pe locul secund după suprafaţa contractată de la ADS Iaşi se situează Asociaţia Salariaţilor Agrof Plugari, cu peste 472 hectare. Redevenţa pentru fiecare hectar de teren arabil este de 438 kilograme, asociaţia având şi datorii de 9.900 lei. Podiumul este completat de firma deţinută de Mihail Holicov, SC Agromixt Iaşi, cu o suprafaţă de 415 hectare. Holicov are datorii totale de peste 54.000 lei la ADS, iar firma prin care administrează terenurile a înregistrat scăderi drastice anul trecut atât la cifra de afaceri, de la 838.000 în 2011 la 457.000, cât şi la profit, de la 4.100 la 3.500 lei.

 

Continuare pe Ziarul de Iasi

Recomandări