-0.6 C
Paşcani
duminică, decembrie 22, 2024

Traditii si obiceiuri de Paste din Moldova

Sarbatoarea Învierii Domnului este pastrata cu strictete în Moldova, unde traditiile si obiceiurile sunt transmise din generatie în generatie.

Un element central al acestor sarbatori Pascale la moldoveni îl reprezinta pasca. Gospodinele fac pasca dis de dimineata, dupa care o duc la Biserica pentru a fi sfintita în noaptea de Înviere. Dimineata, credinciosii manânca din sfânta pasca în loc de anafura sau cunoscutul pasti.

Spre deosebire de alte zone, în Moldova, în noaptea de Înviere pe lânga slujba în care se cânta „Hristos a Înviat”, credinciosii marcheaza momentul cu împuscaturi sau pocnitori. Acestea au rolul de alunga spiritele rele.

Tot în aceasta noapte, fetele nemaritate merg la biserica si spala clopotnita cu apa neînceputa, iar dimineata se spala cu ea pe fata pentru a fi îndragite de baieti neînsurati din sat.

Potrivit traditiei, baietii care nutresc sentimente pentru fetele nemaritate trebuie sa mearga la casele lor si sa le ofere un ou rosu.

În Câmpulung Moldovenesc, oamenii se strâng dis-de-dimineata în curtea Bisericii, se aseaza în forma de cerc, purtând lumânari aprinse în mâna si asteapta venirea preotului pentru a le sfintii bucatele din cosul pascal.

Continuarea pe favorittv.ro

Recomandări