Nasterea Maicii Domnului, una dintre cele mai importante sarbatori religioase, se celebreaza duminica, pe 8 septembrie. Din strabuni s-au mentinut traditii si obiceiuri pe care credinciosii sa le respecte pentru a se bucura de noroc si sanatate in urmatorul an. De Sfanta Maria Mica nu se cade sa efectuam treburi gospodaresti, deoarece se crede ca va fi „rau de lovitura” pentru barbati, iar femeilor li se va arde mancarea pe foc sau se va varsa pentru copii.
De asemenea, cu aceasta ocazie se impart cele mai alese fructe ale toamnei (prune si struguri) pentru pomenirea sufletelor celor adormiti. Pentru ca in duminica acestei sarbatori este dezlegare la peste, cei care vor sa fie sanatosi sau pentru femeile care vor sa ramane insarcinate este obligatoriu sa manance peste.
Pe de alta parte, un gest pe placul lui Dumnezeu este aprinderea candelelor in casele crestinilor, in dreptul icoanei Maici Domnului. Se spune ca acea casa va primi binecuvantarea lui Dumnezeu si va fi la adapost de urgia naturii, dar si de foc si alte rele. O traditie mostenita din batrani spune ca este interzis sa faci focul in vatra in zilele de 7 si 8 septembrie daca nu vrei sa atragi asupra ta necazurile si bolile.