Veşti bune pentru pacienţii din România care suferă de hemofilie A: au acum acces la un tratament inovator, fiind prima terapie aprobată în ultimii 15 ani.
Hemofilia A este o boală ereditară gravă a sângelui, care face ca sângele unei persoane să nu se coaguleze corect, ducând la sângerări incontrolabile, ce pot avea loc spontan sau în urma unor traumatisme minore. Persoanele cu hemofilie A nu au suficient sau deloc factorul de coagulare numit factorul VIII.
„Acesta este primul tratament pentru această boală care poate fi administrat subcutanat la un interval săptămânal, bilunar sau lunar, mult mai rar faţă de tratamentele tradiţionale, ce se administrează intravenos de mai multe ori pe săptămână. Flexibilizarea modului şi a intervalului de administrare poate contribui la reducerea poverii bolii pentru pacienţi şi creşterea aderenţei la tratament“, au precizat reprezentanţii companiei producătoare, Roche.
Statisticile arată că în România peste 1.600 de persoane trăiesc cu hemofilie de tip A, cea mai des întâlnită formă a bolii. Dintre aceştia, aproximativ 47 suferă de forma de boală care prezintă inhibitori la terapia cu înlocuitor de factor VIII.