Un ieșean va sta aproape un deceniu în spatele gratiilor, după ce a înșelat statul cu peste un milion de euro. Condamnarea lui Cristian Stănescu este singura satisfacție pe care a obținut-o Fiscul, pentru că prejudiciul nu a putut fi recuperat. Instanța a dispus doar un sechestru generic asupra bunurilor și banilor inculpatului, pentru situația în care ar apărea ceva care să poată fi valorificat.
Faptele de care a fost acuzat Stănescu au fost comise timp de trei ani, în perioada 2013-2015. Ca administrator al unei firme din Târgu Frumos, Viper Smart SRL, el a depus declarații care atestau 28 de achiziții fictive în valoare totală de 19,2 milioane lei lei. Prejudiciul total adus bugetului de stat a fost apreciat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal la suma de 6,2 milioane lei, reprezentând TVA și impozit pe profit neîncasat.
Cercetarea judecătorească nu a identificat plăți din conturile firmei lui Stănescu pentru achizițiile consemnate în declarațiile contabile. Conform legii, facturile care depășesc 5.000 de lei nu pot fi achitate în numerar. Cele 7 firme care ar fi fost partenere comerciale ale Viper Smart SRL nu dețineau magazii, stocuri de marfă, mijloace de transport și nici măcar angajați. „Prin urmare, niciuna din societăţile în cauză nu au dispus de resursele umane şi materiale necesare gestionării unor cantităţi foarte mari de marfă, aşa cum rezultă având în vedere valoarea operaţiunilor comerciale evidenţiate prin declaraţiile fiscale depuse la organele fiscale”, au constatat judecătorii. Unii furnizori nici măcar nu aveau domenii de activitate compatibile cu cele ale firmei lui Stănescu. De altfel, niciunul dintre administratorii firmelor „partenere” care au putut fi audiați nu-și amintea să fi făcut afaceri cu Viper Smart SRL.
Cristian Stănescu nu a dat declarații nici în fața anchetatorilor, nici a magistraților Tribunalului. Aceștia au conchis însă în baza probelor prezentate de procurorii că acuzațiile erau fondate, iar Stănescu se făcea vinovat de evaziune fiscală. El a fost condamnat la 9 ani de închisoare, interzicându-i-se totodată să mai administreze firme timp de cinci ani după liberare. Sentința Tribunalului nu este definitivă, ea putând fi contestată.