Pasionat de stiinte si de modelism, Andrei Ratoi, elev la Colegiul „Sadoveanu” din Pascani, isi implineste visele din copilarie la scara stiintifica: proiectul unei case ecologice functionale si macheta unui bombardier sunt rezultatul pasiunii sale pentru fizica.
Un elev de clasa a XII-a de la Colegiul „M. Sadoveanu” din Pascani a descoperit o modalitate inedita de a-si pune in valoare cunostintele de fizica si abilitatile de desen tehnic. Fara a fi inscris intr-un club de modelism, Andrei Ratoi construieste cu pasiune diverse machete. Din copilarie este pasionat de stiinte si si-a dorit dintotdeauna sa fie autorul a „ceva ce nu s-a mai realizat pana acum”. A descoperit ca este fascinant sa construiasca diverse lucruri din lemn in clasele primare, in perioada vacantelor de vara petrecute la bunic.
„Prin clasa a III-a sau a IV-a, am primit prima mea enciclopedie stiintifica, pe care am citit-o de nenumarate ori. De atunci am inceput sa caut noi informatii stiintifice. Tot cam din acea perioada am inceput sa pun si in practica stiinta. Avand bunici intr-o zona montana – in Bucovina -, am avut destul lemn pe care sa-l pot prelucra. Am facut intai lucruri simple, cum ar fi cateva cutiute si niste bucati de lemn pe care mi le imaginam sabii, avioane etc. Cu timpul, capatand experienta, am inceput sa construiesc lucruri la scara mai mare.
Cel mai mult construiam mijloace de transport – masini sau trotinete -, toate din lemn si cuie. Le faceam fara ajutor”, a povestit Andrei. Singur si-a perfectionat si abilitatile de desen tehnic, care i-au permis in ultimii doi ani sa realizeze cele mai complexe proiecte ale sale. Unul dintre acestea este macheta unui bombardier de Havilland Dash 8, produs pentru prima data in Canada.