Începe lupta globală cu pensiile. Perspectivele pentru venitul mediu din timpul pensionării devin din ce în ce mai întunecate. Chiar dacă economia mondială este în plină expansiune, generaţiile viitoare de pensionari nu vor putea trăi fără grija zilei de mâine.
Cheltuielile publice cu pensiile au crescut cu aproximativ 1,5% din PIB, din anul 2000 încoace. Nu este un procent generos, dar chiar şi aşa este de aşteptat să se reducă substanţial în viitorul apropiat, arată cel mai recent raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
Iar asta pentru că vârsta medie a populaţiei continuă să crească, iar Guvernele vor fi presate să strângă sacul cheltuielilor cu pensiile. Generozitatea a ajuns la limită, iar acum se caută soluţii.
În urmă cu doi ani, pentru fiecare 100 de persoane cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani, erau 28 care aveau 65 de ani sau mai mult, adică vârsta medie de pensionare. Până în 2050, studiile arată că acest raport va creşte până la 53 de persoane.
Este o cifra îngrijorătoare pentru majoritatea ţărilor bogate, care s-au conformat şi au adoptat deja reforme în ultimii ani pentru a reduce generozitatea sistemelor obligatorii de pensii, publice sau private, potrivit The Economist.