1.3 C
Paşcani
joi, decembrie 26, 2024

Vine năpasta peste judeţul Iaşi. Apa a început să fie raţionalizată

Agricultorii ieşeni ar fi în stare să dea acatiste chiar şi pentru grindină. Dacă vestul ţării s-a aflat şi sub cod roşu de inundaţii, în judeţ, ieri, s-a împlinit o lună de la ultima ploaie. În luna mai, precipitaţiile au fost de opt ori mai mici decât media caracteristică perioadei, iar situaţia nu dă semne să se schimbe mult nici în această lună.

Astăzi sunt aşteptate ploi, insuficiente însă pentru a completa deficitul de apă din sol. Luna iunie se anunţă la fel de uscată şi de călduroasă ca şi cea precedentă. De efectele secetei nu a scăpat nici măcar ApaVital, societatea ajungând să împrumute apă pentru a putea susţine consumul din Valea Lupului. Chiar şi aşa, programul de raţionalizare a apei potabile a fost extins. „Situaţia nu este plăcută deloc. Acum, fiecare face cum poate. Mai o irigaţie, mai o icoană“, a rezumat Vasile Lungu, directorul SC Astra Trifeşti.
Ultima ploaie în judeţ s-a înregistrat la începutul lunii trecute, şi atunci fiind însă modestă. „Ce a mai plouat a fost în special prin Mirosloveşti, Mogoşeşti Siret, spre Siret, dar şi acolo vreo 5-10 litri/mp. De la Plugari până la Scânteia, pe «culoarul secetei», n-a plouat însă mai deloc. Pe direcţia asta este situaţia cea mai dificilă. Dar trebuie să plouă zilele astea, până nu e prea târziu. Nu că aş avea speranţe reale, dar sunt optimist din oficiu“, a spus şeful Direcţiei Agricole, Neculai Olariu (foto).

Conform precizărilor acestuia, deficitul de apă în sol se cifrează la 60-70 de litri/mp, în funcţie de zonă şi de cultură, seceta fiind apreciată ca moderată până la putermică. „Avem două probleme: lipsa de precipitaţii şi evapotranspiraţia provocată de căldură. La păioase, avem un deficit de 60 liltri/mp, adică secetă moderată spre puternică. La culturile prăşitoare, situaţia este mai dificilă, pentru că plantele nu au apucat să se dezvolte, aşa că evaporarea este mai accentuată, pentru că solul nu este umbrit. Aici vorbim deja de secetă puternică şi peste. În condiţiile în care nu plouă bine în următoarele zile, putem să ne apucăm de calculat pagubele. Va trebui probabil să discutăm cu primarii să facă actele constatatoare necesare şi să calculeze pagubele, ca fermierii să obţină măcar scutirea de impozite care se dă în cazul calamitării culturilor“, a spus Olariu.

Suprafeţele cultivate cu grâu şi alte păioase se cifrează la aproximativ 40.000 ha. Alte 100.000 ha sunt cultivate cu porumb, iar 25.000 ha cu floarea-soarelui. În total, seceta ar putea afecta 170.000 ha, fără a lua în calcul şi plantele de nutreţ. Afectate de secetă sunt şi animalele, păşunile fiind şi ele secătuite. „Lipseşte masa verde. Animalele trebuie supravegheate pentru a nu ajunge să îngurgiteze pământ. Este necesară şi adăparea şi chiar construirea de umbrare, pentru că temperaturile sunt ridicate“, a spus şeful Direcţiei Agricole.

Irigaţiile: 1.000 lei/ha

Media ploilor în cursul lunii mai în ultimii ani a fost în judeţ de 55 litri/mp. În acest an însă, ploile au totalizat 7,7 litri/mp, adică de opt ori mai mici. Ca să pună capac, şi temperaturile lunii mai au fost mai ridicate decât în ultimii ani. Pentru luna iunie, media precipitaţiilor este de 88,2 litri/mp, dar meteorologii au evitat să se pronunţe cu privire la şansele de a fi atinsă.

În ultimele zile, ploile au ocolit judeţul, căzând doar în Vaslui şi Suceava. „Pe Iaşi aşteptăm precipitaţii în cursul zilei de joi, undeva la vreo 15-20 litri/mp, eventual cu grindină izolat. Pe 5-6 iunie se va mai răci, dar sunt şanse minime pentru alte precipitaţii. În continuare, temperaturile vor creşte şi nu se prevăd precipitaţii, decât pe alocuri“, a spus Gina Tiron, şefa Centrului Regional Meteo „Moldova“.

Practic, singurii fermieri care pot dormi fără griji sunt cei ale căror culturi sunt irigate. Şi aceştia se aşteaptă însă la o creştere importantă a cheltuielilor cu asigurarea apei necesare. Astfel, în cazul fermierilor din zona Trifeşti, costul irigaţiilor s-a ridicat anul trecut la aproximativ 1.000 lei/ha, anul fiind considerat ploios. Pentru acest an, Lungu a apreciat că, dacă vremea nu se schimbă, costurile ar putea ajunge la 1.500 lei/ha. „Noi suntem aici un grup de fermieri cu vreo 5.000 ha. Cultivăm cam de toate şi irigăm tot ce se poate. Partea proastă este că o bună parte din apă se evaporă direct din aspersoare sau cum atinge pământul şi nu mai apucă să fie folosită de plante. Jumătate din apă se pierde. Într-un an normal, plantele folosesc 75% din apă“, a spus Lungu.
Continuare pe Ziarul de Iasi

Recomandări