In fiecare oras din tara, pe data de 1 octombrie s-au organizat evenimente pentru a marca lupta impotriva cancerului la san. Unul dintre aceste orase a fost si Pascaniul, in care sute de persoane au facut parte ieri din aceasta frumoasa campanie unita sub culoarea roz.
Evenimentul a debutat la ora 19.00 in piata Casei de Cultura “Mihail Sadoveanu”, unde zeci de tineri au impartit pliante, baloane si bratari tuturor persoanelor prezente in zona. Tinerii de la Asociatia “Sansa 2010” alaturi de Cercetasi, au organizat momente de muzica si de dans. La finalul evenimentului, simbolul acestei campanii, mai exact acea fundita roz, a fost creata din lumanari aprinse.
De aici campania s-a mutat la sala de sport a scolii “Iordachi Cantacuzino”, acolo unde reprezentantii clubului “Long Ho” Pascani, i-au invitat pe parintii tinerilor inscrisi la acest club. Si aici s-au impartit pliante, baloane si bratari.
Ce este cancerul de san?
Cancerul de san este de departe cel mai frecvent dintre cancerele femeii. Desi nu este cunoscuta cauza sa exacta, factorii de risc sunt din ce in ce mai bine identificati. Datorita mamografiei, depistarea precoce a acestui cancer a crescut semnificativ perspectiva vindecarii.
Ce cauzeaza cancerul de san?
Dintre factorii de risc pentru cancerul de san fac parte:
– varsta inaintata
– menarha precoce (prima menstruatie)
– femeile care nu au copii sau cele care au primul copil la o varsta inaintata
– prezenta cancerului de san sau a tumorilor benigne (necanceroase) in familie
– prezenta cancerului de san la mama sau sora
– radioterapia realizata la nivelul toracelui/sanului
– descoperirea in urma efectuarii mamografiei a unui tesut mai dens la nivelul sanului
– utilizarea preparatelor hormonale (ca de exemplu estrogenii si progesteronul)
– consumul bauturilor alcoolice
In prezent exista diferite tipuri de tratament pentru pacientii cu cancer mamar. La ora actuala se pot folosi diferite tipuri de tratament pentru pacientii cu cancer de san.
Pentru tratarea pacientilor cu cancer de san se folosesc doua abordari:
– tratamentul standard (tratamentul care se foloseste in mod curent) si noile tratamente care se afla in faza de testare in studiile clinice. Inainte de a incepe tratamentul, pacientii au posibilitatea sa opteze intre tratamentul standard si noile tratamente prin includerea pacientilor in studiile clinice.
– tratamentul care este in faza de testare in studiile clinice are ca scop imbunatatirea optiunilor terapeutice curente sau obtinerea informatiilor despre noile terapii pentru pacientii cu cancer. In cazul in care concluziile unui studiu clinic indica faptul ca tratamentul care a fost testat este mai eficient decat tratamentul standard, noul tratament poate inlocui tratamentul standard.
Studiile clinice sunt in desfasurare in diverse zone din tara. Informatii suplimentare despre studiile clinice pot fi obtinute de la medicii specialisti oncologi. Alegerea celui mai potrivit tip de tratament pentru pacient este o decizie care implica in mod normal atat pacientul si familia acestuia cat si echipa medicala.
Tratamentul chirurgical
Majoritatea pacientilor cu cancer de san au nevoie de interventie chirurgicala pentru indepartarea tesutului malign de la nivelul sanului. De asemenea, in timpul interventiei chirurgicale se pot extirpa si o parte sau toti ganglionii axilari de partea sanului afectat pentru a fi investigati la microscop in vederea depistarii celulelor maligne de la acest nivel.
Tratamentul chirurgical conservator al sanului reprezinta o interventie chirurgicala prin care este indepartat tesutul malign de la nivelul sanului insa fara a indeparta sanul in totalitate, incluzand urmatoarele tehnici:
-lumpectomie: reprezinta interventia chirurgicala prin care se indeparteaza tumora (o portiune de tesut) impreuna cu o zona mica de tesut normal din jurul ei
-mastectomia partiala: reprezinta interventia chirurgicala prin care se indeparteaza o portiune din san impreuna cu o zona mica de tesut normal din jurul ei. Aceasta procedura se mai numeste si mastectomie segmentara.
Se delimiteaza prin linii punctate la nivelul sanului aria tumorii care urmeaza a fi indepartata si unele grupe de ganglioni limfatici care vor fi indepartati.
De asemenea, la pacientii tratati prin terapie chirurgicala conservatoare se indeparteaza si unii ganglioni axilari pentru biopsie. Aceasta metoda este numita disectia nodulului limfatic. Aceasta procedura se poate realiza in timpul interventiei chirurgicale conservatoare sau dupa aceasta. Disectia nodulului limfatic se realizeaza prin intermediul unei incizii separate.
Radioterapia
Radioterapia este o optiune terapeutica pentru cancer prin care se utilizeaza radiatii X de intensitate crescuta sau alte tipuri de radiatii pentru distrugerea celulelor canceroase. Exista doua tipuri de radioterapie. Radioterapia externa utilizeaza un aparat din afara organismului pentru a genera raze X care sa fie directionate catre zona unde este localizata tumora. Radioterapia interna utilizeaza substante radioactive incapsulate in ace, capsule, sarme sau catetere care sunt plasate in interiorul sau in apropierea cancerului. Tipul de radioterapie folosita depinde de stadiul si tipul cancerului ce trebuie tratat.
Chimioterapia
Chimioterapia utilizeaza medicamente care opresc cresterea celulelor canceroase, atat prin distrugerea acestora cat si prin oprirea divizarii (inmultirii). Chimioterapia sistemica se administreaza pe cale orala sau prin injectare in vena sau in muschi, medicamentele ajung astfel in circulatia sangvina si distrug celulele canceroase din intreg organismul. Cand chimioterapia este plasata direct in maduva spinarii, intr-un organ, in interiorul abdomenului, medicamentele actioneaza in special pe celulele canceroase din acea zona (chimioterapie regionala). Modul de administrare si tipul chimioterapiei folosite, depinde de stadiul si tipul tumorii care trebuie tratata.
Orizont.info