Ziua internațională a muncii este o celebrare a muncitorilor, a clasei muncitoare, în general, și a luptei lor istorice în vederea obținerii unor drepturi sociale și economice, și este marcată în fiecare an la data de 1 mai, potrivit https://www.calendarpedia.com/.
În multe alte țări, însă, Ziua internațională a muncii este prilejul perfect folosit de sindicatele mai multor categorii profesionale de a face cunoscute revendicările lor sociale sau profesionale.
Ziua muncii este sărbătoare legală în peste 80 de țări din întreaga lume. Statele Unite și Canada sărbătoresc Ziua muncii (Labour Day) în prima zi de luni din septembrie, în Australia data sărbătorii legale a Zilei muncii variază considerabil între diferitele state și teritorii (prima sau a doua zi de luni din martie, mai și octombrie), iar Regatul Unit și Republica Irlanda au o sărbătoare legală în prima zi de luni din mai, numită ‘Early May bank holiday’.
La noi în țară, ziua de 1 Mai a fost marcată începând din 1890, prin organizarea de petreceri câmpenești. Primele demonstrații muncitorești au fost organizate în București, în 1945, iar ultimele s-au desfășurat în 1971. Astăzi, Ziua internațională a muncii este zi nelucrătoare, sărbătorită prin concerte, ieșiri la iarbă verde sau diverse activități festive.