2.5 C
Paşcani
joi, decembrie 26, 2024

Aerul din case poate fi mai toxic decât cel de afară. Care sunt sursele de poluare din locuințe

Poluarea aerului nu e doar o problemă a mediului înconjurător. Probabil că dacă ați ajuns acasă și ați închis ușa, credeți că sunteți la adăpost de aerul toxic. Ei bine, nu este așa. Câteodată, aerul din casă e mai poluat decât cel de afară. Trăim într-un amestec de poluanți emiși de materialele de construcție, mobilier, electrocasnice, produsele de curățenie, fumul de țigară și chiar odorizantele de cameră. Dincolo de reducerea surselor de poluare casnică și aerisirea constantă a locuinței, acum avem la îndemnă și purificatoarele de aer, care ne pot ajută să reducem toxicitatea din casă.

Dacă plămânii noștri ar reacționa imediat, poate că am auzi un sunet specific de fiecare dată când inhalăm substanțe nocive. Zilnic ne expunem, în propria casă, la diverse surse de poluare.

Gătitul, curățenia și folosirea parfumantelor de cameră nu fac decât să încarce aerul cu mulți compuși chimici.

Lumânările și bețișoarele parfumate eliberează particule toxice

Cât timp lumânarea este aprinsă, în aerul din cameră sunt eliberate particule de plumb, zinc, staniu si cadmiu, substanțe care au potențial cancerigen. Cu cât fitilul este mai lung, cu atât lumânarea eliberează o cantitate mai mare de compuși toxici, care plutesc în aer și câteva ore după stingerea ei.

O lumânare care arde ajunge chiar să tripleze numărul microparticulelor de pulberi în suspensie care plutesc în cameră. Aerul devine și mai toxic dacă folosim bețișoare parfumate.

„Apariția strănutului, a rinoreei, a ochilor înlăcrimați, a mâncărimii, a iritației tegumentului feței cu mâncărimi la nivelul nasului, a ochilor sunt primele semne că este ceva în neregulă cu aerul din camera din casa în care locuim. Produșii pe care îi emană au acest efect iritativ la nivelul căilor respiratorii”, spune Veronica Șurlea, medic primar pneumolog.

Șantierele de construcții generează mult praf

Și poată vă gândiți că problema se rezolvă dacă deschidem geamul. Ei bine, nu. Dimpotrivă, poluarea în interior poate crește, mai ales dacă locuim într-un oraș supraaglomerat.

„Ne afectează mulțimea de construcții de șantiere care sunt în oraș. Cred că într-o proximitate de 2 kilometri, fiecare bloc din București are câte o construcție în derulare. Vântul aduce tot felul de praf, de particule, în interior”, arată Robert Manea, expert în calitatea aerului.

Dar soluția nu este nici să stăm cu geamurile închise.

Oxigenul din interior se consumă, dacă nu există o ventilare corepunzătoare, mai ales în casele noi, unde vorbim de termopane și unde practic orice schimb de aer curat este blocat.

Cât de bune sunt purificatoarele de aer

Pe de altă parte, o soluție la care apelează tot mai mulți oameni sunt aparatele care purifică aerul, dipozitive prevăzute cu filtre care absorb praful, polenul, substanțele chimice, microbii și chiar virusurile.

Robert Manea, expert în calitatea aerului, explică modul de funcționare: „Aici avem exemplul unui filtru care a fost folosit 6-7 luni, iar el a pornit de la această culoare. Reține orice particulă mai mare de 0,03 microni. Dacă nu reține el, reținem noi, respirăm noi”.

Medicii spun că trebuie să ținem cont și de câteva reguli simple ca să putem respira aer cât mai curat în casă.

„În dormitor încercăm să evităm să păstrăm plante care produc polen, să nu dormim în aceași cameră cu animalele de companie, să nu avem prea multe covoare care să rețină praful. Dacă ajungem în living, încercăm, la fel, să evităm să avem multă mobilă, iar dacă o avem, trebuie să ștergem praful cât mai frecvent”, atrage atenția Veronica Șurlea, medic primar pneumolog.

Specialiștii spun că trebuie să păstrăm mirosul din casă cât mai neutru. Orice substanță care emană un miros puternic poluează aerul.

Recomandări