-4.1 C
Paşcani
vineri, februarie 7, 2025

Apa, canalizarea şi salubritatea, la ţară. Taxe mari, consumuri mici, primarii îngrijoraţi că vor rămâne fără bani la buget

 

Taxa salubritate, cel mult 8 lei pe lună de persoană, i-a îngrozit pe primarii comunelor din judeţ. Asta deoarece ea trebuie achitata din bugetele publice către operatorii care vor fi desemnaţi în urma licitatiilor iar apoi să fie încasata de la populatie. În condiţiile în care mulţi dintre locuitori refuza să achite o astfel de taxa este foarte probabil că încasările să fie insuficiente pentru acoperirea facturilor pentru colectarea şi depozitarea gunoiului menajer.
În comună Lespezi, de exemplu, în momentul de faţă sătenii beneficiază de acest serviciu în mod gratuit pentru că mulţi dintre ei nu ar avea cu ce să o plătească. Cheltuielile sunt suportate de Primărie, din bugetul local. Aceeaşi măsură ar urma să fie aplicată şi după ce noul regulament al asociaţiei ADIS va intra în vigoare iar taxa de salubritate va fi de maxim 8 lei, spune primarul Ioan Lazăr.
Aceeaşi îngrijorare o împărtăşesc şi primarii din Tătăruşi şi comună Motca. Ei susţin că taxa judeţeana ar trebui să fie mai mică în funcţie de posibilităţile financiare ale localităţilor respective. Acesta problemă ar urma să fie discutată într-o viitoare şedinţă a asociaţiei judeţene de salubritate.
Probleme sunt şi cu reţele de apă şi canalizare. La Heleşteni apa din fântâni nu este potabilă iar comunitatea aşteaptă investiţiile din fonduri europene prin intermediul Apa Vital pentru realizarea reţelelor de distribuţia a apei. Problema este că Primăria trebuie să gaseasca soluţii financiare pentru a asigura branşamentele de la coloanele generale până la fiecare beneficiar.
La Tătăruşi şi Motca lucrările sunt în curs de finalizare pentru reţele de apă. Ele ar urma să fie predate operatorului de apă, spre exploatare. Sunt probleme însă în ceea ce priveşte epurarea. Staţiile nu pot fi puse în funcţiune din cauza consumului redus de apă iar serviciile ar fi prea scumpe. O soluţie ar fi folosirea vidanjelor în locul staţiilor de epurare, spune unul dintre primari.
La Lespezi situaţia este în curs de rezolvare. Comuna aşteaptă investiţiile din fonduri europene pentru reţele de apă şi canalizare.
Conform unei directive europene, până în anul 2018 toate localităţile trebuie racordate la reţelele de apă şi canalizare iar acolo unde nu sunt respectate noile standard de mediu vor fi aplicate sancţiuni usturătoare. Noul regulament de salubritate ar urma să fie aplicat de începutul anului viitor, după desemnarea operatorilor care vor colecta transporta şi depozita gunoiul menajer.

Recomandări