Şefa achiziţiilor publice din Primăria Paşcani va fi audiata la o altă dată, care urmează să fie stabilită şi comunicată. Şedinţa programată astăzi – 26 august, de la ora 11.00 a fost suspendată chiar de preşedintele comisiei, juristul Paul Apostol, pe motiv că a lipsit secretara care trebuia să întocmească procesul – verbal, Roxana Novac, aflată în concediu medical dar şi înlocuitoarea acesteia, Florentina Sârbu.
Alături de preşedintele comisiei, in sala au mai fost prezenţi, din Comisia de Disciplină, Marinela Moisii, şefa Serviciului de Evidentă a Populatiei Paşcani, numită de primar şi Adrian Hariga din partea sindicatului.
Laura Pascu, funcţionara anchetata administrativ a cerut suspendarea a doi membri ai comisiei: Paul Apostol şi Adrian Hariga, pe motiv că ar fi în conflict de interese şi s-ar fi antepronuntat pe subiectul pus în discuţie: respectarea procedurilor de licitaţie.
În sala au fost prezenţi şi jurnalişti, la invitaţia Comisiei de Disciplină, reprezentanţi ai unor organizaţii politice locale şi a unei asociaţii locale precum şi fiica funcţionarului audiat, de profesie jurist. Preşedintele comisiei a cerut reprezentanţilor presei să nu filmeze audierea iar celorlalţi să părăsească sala, pe motiv că şedinţa nu ar fi publică, după care a suspendat audierea.
În declaraţia de presă care a urmat, şefa de la achiziţii a încercat să explice care sunt motivele conflictului deschis dintre ea şi conducerea Primăriei. Comisia de disciplină a fost convocată la cererea administratorului public, Gică Zanet şi prin dispoziţia primarului Dumitru Pantazi. În sesizare se arată ca Laura Pascu ar fi blocat o serie de investiţii prin refuzarea respectării unor dispoziţii ale primarului şi ar fi cauzat prejudicii de imagine instituţiei, prin publicarea unor documente interne.
În replică, Laura Pascu a precizat că la Primăria Paşcani nu ar fi respectate unele proceduri de achiziţii şi licitaţie şi a lăsat să se înţeleagă că scopul ar fi favorizarea unor firme pentru încheierea de contracte din bani publici.
Deşi a fost întrebată, nu a dat nici un exemplu concret în acest sens. Ea a negat că şefii Primăriei i-ar fi cerut să fraudeze vreo licitaţie sau achiziţie publică şi a subliniat că nu ar fi vorba de ilegalităţi ci de sesizări bazate pe suspiciuni rezonabile. Pascu a povestit că ar fi fost umilită de primarul Dumitru Pantazi, că i-ar fi vorbit urât şi a ameninţat-o că o schimbă din funcţie.
Şi administratorul public, Gică Zanet, a fost acuzat că şi-ar asuma atribuţii privind achiziţiile publice, care exced cadrului legal, dar care ar fi prevăzute în contractul/fişa postului. Laura Pascu a criticat şi faptul că în procedura de achiziţii au fost implicaţi şi alţi funcţionar publici, prin dispozitia primarului, alţii faţă de cei care au astfel de obligaţii în fişa postului dar şi unii consultanţi/societăţi comerciale care au încheiate contracte cu Primăria, pentru derularea unor proceduri de licitaţie. Ea susţine că prin accesul în SEAP, aceştia ar intra in posesia unor date confidenţiale şi ar putea manipula achiziţiile şi licitaţiile, dar nu a prezentat probe concrete.
Ca de obicei, reprezentanţii Primăriei Paşcani au refuzat să comenteze. În intervenţiile publice de până acum, atât primarul Dumitru Pantazi cât şi administratorul public Gică Zanet au acuzat că o parte din licitaţii sunt blocate de şefa de la achiziţii, din motive politice.
BIT TV va reveni pe acest subiect pentru a clarifica cum se fac achizitiile publice la Pascani, care sunt societatile, de regula, castigatoare dar si care sunt motivele reale pentru care foarte multe dintre obiectivele importante de investitii sunt in asteptarea parcurgerii procedurilor interne de licitatie/achizitie, cum ar fi de exemplu amenajarea noului cimitir, modernizarea Pietei din Vale, etc.