1.2 C
Paşcani
miercuri, decembrie 11, 2024

Bani europeni pentru școlile din județ. Vezi cine sunt beneficiarii

Bani europeni pentru școlile din județ

 S-au afișat rezultatele privind școlile ce au fost aprobate pentru a accesa proiecte cu fonduri eruropene. Pe listă sunt și școli din Municipiul Pașcani sau Hîrlău dar și comune din împrejurimi. Astfel, la nivelul județului Iași, 28 de proiecte au fost aprobate cu valoare de peste 800 000 euro. Beneficiarii direcți sunt profesori și elevi care vor participa activ la tot felul de momente, în funcție de solicitările proiectului.

Proiectele strategice Erasmus+ creează „punți” de legătură între parteneri din mai multe țări cu scopul de a crește cooperarea internațională prin dezvoltarea de produse educaționale de calitate și inovatoare, cu accent pe dezvoltare organizațională.

Una dintre școlile acceptate în cadrul proiectelor Erasmus este Liceul Teoretic “Miron Costin” din Pașcani. Astfel pe o durată de 2 ani, elevii și profesorii din Portugalia, Italia, Cipru, Trucia și România se vor întâlni pentru a pune la punct un program cu activități extrașcolare. Coordonatorul proiectului din Pașcani este profesorul de limba engleză Ramona Marinescu.

Cu bucurie mare a primit vestea aprobării în acest proiect și conducerea de la Școala Gimnazială din Lunca Pașcani. Directorul Mariana Adavidoaei spune că în acest proiect școala este parteneră alături de alte 7 școli din UE, iar în acestea vor merge și o parte din elevii școlii.

Capacitatea școlilor din județul Iași de a scrie proiecte educaționale de calitate și de a le implementa cu succes este deja cunoscută. Astfel, mai multe unități școlare din județ dețin titlul Școală Europeană – acordat de M.E.N. în urma unui amplu concurs – drept recunoaștere a numărului impresionant de proiecte europene în care s-au implicat.

Cu toate acestea, în ultimul timp au primit aprobare pentru proiecte și școlile care nu au o tradiție în acest domeniu, ceea ce face ca un număr din ce în ce mai mare de elevi și profesori să beneficieze de experiențe educaționale europene.

“Aceste proiecte sunt relevante pentru nevoile educaționale de formare și dezvoltare ale profesorilor și ale elevilor, ale managerilor școlari, fiind primite cu interes şi integrate în mod natural în practica şcolară. Fiind reale oportunități de învățare, proiectele europene aduc noi informații, schimb de idei, transfer de practici creative, acces la noi materiale didactice, exersarea şi perfecţionarea limbilor străine în contexte reale, adăugând de fiecare dată plusvaloare educațională pentru participanți, dar și pentru cei cărora le sunt diseminate experiențele. Numărul mare de unități de învățământ din județul Iași implicate în astfel de proiecte situează județul Iași la vârf intr-un clasament național, confirmând încă o dată capacitatea școlii ieșene de a integra politicile europene în educație.” a subliniat Prof. Dr. Genoveva Aurelia FARCAȘ, Inspector Școlar General.

Menționăm că școlile castigatoare sunt: Școala Gimnazială Deleni, Școala Primară „Hansel und Gretel, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, Școala Gimnazială „Ion Creanga” Târgu Frumos, Colegiul Național (3 proiecte), Școala Gimnaziala „Nicolae Iorga”, Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza”, Colegiul Tehnic de Electronica si Telecomunicații „Gheorghe Mârzescu”, Colegiul Tehnic de Transporturi și Construcții, Școala Gimnazială Lunca, Pașcani, Școala Gimnazială Butea, Liceul Teoretic „Miron Costin” Pașcani, Liceul Teoretic „Lascăr Rosetti”, comuna Răducăneni, Clubul Copiilor Pașcani, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, Școala Profesională Holboca, Școala Gimnazială „Gheorghe I. Brătianu”, Liceul Tehnologic Agricol „Mihail Kogălniceanu”, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Harlau, Școala Gimnazială „Otilia Cazimir, Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu”, Școala Gimnazială Gîștești, Pașcani, Liceul Tehnologic de Mecatronică și Automatizări, dar si ISJ Iasi (3 proiecte).

Recomandări