Încă nu este clar cine şi dacă este vinovat că a fost proiectat aşa, dar un lucru e cert: aici se toacă bani grei din buget. „La Gura Bădiliţei sunt 6 km de rigolă de un metru. S-a blocat accesul în case. Aşa sunt realizate toate cele 26 de studii făcute pe vremea lui Minciună. Trebuie să spunem «stop» bătăii de joc pe bani publici“, a acuzat şeful CJ, în plenul şedinţei de ieri. Replica liberalilor a venit imediat: PSD a aprobat studiile.
Drumurile judeţene au devenit principalul cal de bătaie în lupta politică din Consiliul Judeţean. Preşedintele instituţiei, Maricel Popa (PSD), a prezentat în şedinţa în plen de ieri a CJ un nou lot de drumuri în care lucrările efectuate au fost de proastă calitate, arătând cu degetul spre fostul şef al Direcţiei de Drumuri, liberalul Daniel Minciună, în mandatul căruia au fost făcute studiile de fezabilitate. La rândul lor, liberalii i-au amintit lui Popa că proiectele tehnice au fost realizate şi avizate de CJ în mandatul său. Din cearta încinsă de apropierea campaniei electorale, singurii care pierd sunt localnicii, lucrările pe drumurile disputate fiind întrerupte.
Ironii cu plăcuţe de frână cadou
Şedinţa în plen de ieri a CJ a început cu atacuri dure între liberali şi conducerea CJ. Consilierul PNL Liviu Brătescu i-a făcut cadou lui Popa două plăcuţe de frână de Toyota, acuzându-l că frânează iniţiativele consilierilor judeţeni şi că nu a fost capabil să organizeze acordarea de fonduri pentru proiectele organizaţiilor neguvernamentale. Pe parcursul şedinţei, plăcuţele au fost returnate de Popa, acesta acuzând că, din cauza fostei conduceri a Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor (DJADP), lucrările de reabilitare a drumurilor judeţene nu pot fi efectuate. „La fiecare două săptămâni fac un tur al drumurilor. Nu reuşesc să ajung la toate, dar mereu dau de probleme. La Gura Bădiliţei sunt 6 km de rigolă de un metru. Se ridică infrastructura drumului cu 60 cm, blocându-se accesul în case. Era o bătrânică acolo care abia urca să iasă din curte. Şase studii de fezabilitate am verificat până acum şi toate şase au probleme. Aşa sunt realizate toate cele 26 de studii făcute pe vremea lui Minciună. Multe proiecte s-au făcut din birou. Trebuie să spunem «stop» bătăii de joc pe bani publici“, a spus Popa.
Acesta a precizat că aceeaşi problemă, a supraînălţării rigolelor de scurgere a apei a întâlnit-o şi la studiul de fezabilitate aferent proiectului de reabilitare a drumului judeţean care leagă mănăstirea Bârnova de DN 24, la care licitaţia de execuţie se află încă în desfăşurare. „Am dispus întreruperea lucrărilor la Gura Bădiliţei. Am cerut reanalizarea tuturor studiilor de fezabilitate. Dacă e cazul, le refacem, pe banii firmelor“, a adăugat Popa. Preşedintele CJ a adăugat că neregulile nu reprezintă excepţii, ci mai degrabă regulă la lucrările pe drumurile judeţene. „Şi mai e un drum, pe zona Voineşti. Acolo, în patru zile s-au turnat 9.000 tone de asfalt. O maşină are, să zicem, 30 de tone, maxim, deci au fost 300 de maşini. Adică 70 pe zi, la 10 ore de lucru zilnic. La 7-8 minute s-a aşternut o maşină de asfalt. E imposibil“, a calculat Popa.
Proiectul de reabilitare a DJ 208I Gura Bădiliţei – Criveşti – Vânători vizează efectuarea de lucrări pe un tronson de 9 km, valoarea lucrărilor ridicându-se la 9,2 milioane de lei. Lucrările sunt finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, efectuarea acestora fiind adjudecată de asocierea formată din SC Geiger Transilvania SRL şi SC Pod Proiect Târgu Mureş. Contractul de proiectare şi execuţie a fost semnat pe 29 ianuarie, pe când Daniel Minciună era încă director al DJADP. Liberalii au afirmat însă că proiectul tehnic a fost avizat, acceptat şi plătit de CJ după ce Minciună demisionase de la conducerea DJADP.
„Maricel Popa, în încercarea de a mă ataca, din nou, se autoincriminează. Eu nu mai exercit atribuţii de conducere la DJADP din aprilie. Or, acceptarea, recepţia şi plata serviciilor de proiectare la investiţia incriminată, precum şi ordinul de începere a lucrărilor au fost făcute după plecarea mea. Îl rog pe preşedintele Popa ca, înainte să mai arunce nori de praf, să-şi întrebe şi propriii colegi (din PSD, n.r.) care au reprezentat majoritatea decizională în CJ o bună perioadă din mandatul anterior. S-ar putea să aibă mari surprize“, a transmis Daniel Minciună, care nu a participat ieri la şedinţă, fiind plecat din ţară.
Oficiali ai CJ au explicat ieri că firma Geiger Transilvania efectuează lucrările în conformitate cu prevederile proiectului tehnic care i-a fost pus la dispoziţie. Acesta prevedea supraînălţarea rigolelor, soluţia tehnică fiind impusă de lăţimea prea mică a drumului pentru realizarea de şanţuri. Pentru asigurarea accesului în gospodării, proiectul prevedea amenajarea de podeţe. Acestea ar fi trebuit însă realizate de autorităţile locale, care au invocat lipsa fondurilor necesare.
Continuarea pe Ziarul de Iasi