Asta pentru că Spitalul Căi Ferate din oraş nu mai avea oxigen medical. Poliţia a demarat o anchetă, după ce a fost sesizată de Agenţia Naţională a Medicamentului, care a făcut un control în unitate. Doi angajaţi au fost deja sancţionaţi. Ce se poate întâmpla dacă respiri oxigen de sudură în loc de oxigen medical.
Pacienţii îngrijiţi până în februarie anul acesta la Spitalul CF din Paşcani care aveau indicaţie pentru oxigenoterapie au fost „trataţi“ cu oxigen tehnic, folosit în activităţile auxiliare de revizii, în loc să li se administreze oxigen medical. „În data de 14 noiembrie, un inspector al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a efectuat la Farmacia Spitalului CF Paşcani o inspecţie de supraveghere a calităţi medicamentelor, conform planului anual. Cu această ocazie s-a identificat utilizarea în spital a unui oxigen fără autorizaţie de punere pe piaţă, provenit dintr-o sursă neautorizată“, a precizat farm. Anca Crupariu, şeful departamentului Politici şi Strategii de la ANMDM.
Oxigenul tehnic se foloseşte pentru repararea şi întreţinerea utilajelor din dotare şi în activităţile de sudură, dezmembrare utilaje, casare şi pregătire pentru livrarea deşeurilor metalice rezultate în urma dezmembrărilor. Cu toate acestea, dr. Mihai Glod, managerul Spitalului CF din Iaşi, a explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ că oxigenul tehnic nu este neapărat dăunător pacienţilor, însă puritatea acestuia este inferioară gazului folosit pentru tratarea pacienţilor. Oxigenul medical este indicat pacienţilor care au insuficienţe respiratorii cauzate de BPOC, astm cu dispnee continuă, fibroze pulmonare, boli ale cutiei toracice, sechele TBC, cancere pulmonare în faze avansate sau insuficieţă cardiaca congestivă. Rolul acestuia este de a prelungi durata de viaţă a pacientului, a creşte capacitatea de efort a pacientului şi de a-i ameliora funcţionarea inimii.
După depistarea oxigenului tehnic al Spitalului CF Paşcani, ANMDM a sesizat Inspectoratul General de Poliţie, care în prezent anchetează spitalul sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi prepararea, oferirea sau expunerea spre vânzare de medicamente contrafăcute care sunt vătămătoare sănătăţii. Între timp, spitalul a intrat în legalitate şi a încheiat un alt contract de furnizare a oxigenului medical, de data aceasta cu o firmă autorizată. „Spitalul nu mai achiziţionează oxigen de la firma II Mihai SRL, ci s-a conformat recomandărilor ANMDM, achiziţia făcându-se de la SC Linde SRL. În urma neregulilor depistate de inspectori, doi angajaţi ai spitalului au fost sancţionaţi“, au precizat reprezentanţii spitalului.
Sursa Ziarul de Iasi