0.5 C
Paşcani
joi, decembrie 12, 2024

Când intră elevii şi liceenii în febra examenelor

Ministerul Educaţiei a stabilit calendarul celor mai importante teste naţionale pe care elevii şi liceenii le vor susţine în acest an şcolar.

Înainte însă de a da piept cu probele adevărate, licenii şi absolvenţii de gimnaziu ieşeni vor participa la trei simulări, în lunile ianuarie şi aprilie.

Pentru elevii care termină clasa a VIII-a, vacanţa va veni pe 14 iunie 2013.

În perioada 17 – 19 iunie 2013 este programată înscrierea la Evaluarea Naţională. Prima probă, cea la Limba şi literatura română, se va derula pe 25 iunie 2013, iar, pe 26 iunie, cea la Limba şi literatura maternă. Evaluarea va continua pe 27 iunie cu proba scrisă la Matematică, iar, pe 29 iunie, vor fi afişate rezultatele, până la ora 16.00. În aceeaşi zi, până la ora 20.00, se vor putea formula şi eventualele contestaţii. Rezultatele finale vor fi afişate pe 3 iulie 2013.

Pentru liceenii aflaţi în an terminal, înscrierea la examenul de maturitate se va derula în perioada 27 – 31 mai 2013, iar, în perioada 10 – 12 iunie, vor susţine prima probă, cea de evaluare a competenţelor lingvistice. Între 17 şi 21 iunie, liceenii îşi vor putea dovedi cunoştinţele de lucru pe calculator, iar, între 25 şi 28 iunie, vor susţine proba de competenţe lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Prima probă scrisă a examenului, cea la Limba română, va fi pe 1 iulie, iar proba scrisă obligatorie a profilului – pe 3 iulie. Bacalaureatul se va încheia pe 5 iulie cu proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele iniţiale vor fi afişate pe 8 iulie, iar cele finale – pe 12 iulie.

Ce va conţine proba scrisă la română

La proba scrisă de la Limba şi literatura română, absolvenţii de liceu vor trebui să trateze trei subiecte. Primul va avea ca suport un text literar studiat / la prima vedere aparţinând genului liric, epic sau dramatic, al doilea va presupune redactarea unui text de tip argumentativ, pornind de la ideile sugerate de un text de tip aforistic / critic, iar al treilea subiect va viza aspecte de analiză tematică, structurală şi stilistică a operelor studiate ce aparţin autorilor canonici / speciilor literare / tipurilor de texte menţionate în programa de examen şi va consta în elaborarea unui eseu structurat. Proba va avea o durată de 180 de minute. Pentru fiecare subiect se vor acorda maxim 30 de puncte, la care se vor adăuga zece puncte din oficiu.

Candidaţii la Bacalaureat pot susţine examenul gratuit de cel mult două ori, ulterior fiind nevoiţi să plătească o taxă a cărei valoare ministerul de resort o va stabili până pe data de 1 martie. sursa flacaraiasului.ro

Recomandări