Pasca este mai mult decât un preparat tradițional de Paște – este un simbol al Învierii lui Hristos și al comuniunii credincioșilor cu Dumnezeu, explică preoții consultați de „Ziarul de Iași”.
Cu o formă rotundă (care amintește de veșnicie) și o cruce așezată în mijloc, pasca reprezintă biruința vieții asupra morții și recunoștința pentru darurile primite de la Dumnezeu. Dar de ce trebuie neapărat sfințită, înainte de a o consuma?
De ce pasca se mănâncă doar după ce este sfințită?
Potrivit explicațiilor pr. Mihai Mărgineau de la Parohia ,,Toma Cozma” din Iași și pr. Dorel Burduja de la Parohia Piciorul Lupului, pasca se mănâncă doar după ce a fost sfințită, după slujba de Înviere sau în dimineața primei zile de Paște. Este important să nu fie gustată înainte, pentru că binecuvântarea transfigurează hrana și o leagă de sensul spiritual al sărbătorii.
,,Când vorbim despre slujba de Înviere, marea majoritate a creștinilor se referă la participarea la slujba de afară, ceea ce nu este tocmai corect. De fapt, slujba de Înviere este Liturghia din noaptea de Paște, privegherea care se încheie cu binecuvântarea alimentelor. În ceea ce privește pasca, ea se binecuvântează la sfârșitul Sfintei Liturghii și este considerată alimentul cu care se începe masa pascală în familie”, a declarat pr. Mihai Mărgineau.
,,Cumpătarea alimentară trebuie să fie un exercițiu constant”
În perioada Postului Mare, creștinii se abțin de la alimente de origine animală, ca formă de înfrânare a trupului și curățire a sufletului. Revenirea la aceste alimente – inclusiv pasca, ouăle și carnea – nu se face oricum, ci cu recunoștință și cumpătare, spun preoții. De aceea, credincioșii sunt sfătuiți să aducă pasca la biserică pentru a fi sfințită la finalul Sfintei Liturghii din noaptea de Înviere.