Sărbătoarea Rusaliilor sau Pogorârea Sfântului Duh ori Cincizecimea, așa cum se mai numește această celebrare, este prăznuită la 50 de zile după duminica Paștelui.
Anul acesta, românii au parte de o zi liberă legală, mai exact, a doua zi de Rusalii, care cade într-o zi de luni. Iată când sunt Rusaliile în 2025, ce obiceiuri sunt respectate de Rusalii și de ce este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ortodox.
În ce zi pică Rusaliile
Anul acesta, Rusaliile sunt sărbătorite pe 8 iunie, duminică, iar a doua zi de Rusalii, 9 iunie, este zi liberă pentru români, fiind o zi de luni. Rusaliile reprezintă cea mai veche sărbătoare creștină, iar până la finalul secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea, Cincizecimea era o dublă sărbătoare, fiind celebrată alături de Înălțarea Domului. De pe la începutul secolului al V-lea, Cincizecimea este sărbătoare de sine stătătoare.
Semnificația Rusaliilor
Sărbătoarea Rusaliilor amintește de un moment esențial din Noul Testament: coborârea Duhului Sfânt peste apostoli și începutul misiunii lor de a răspândi credința creștină. Evenimentul este considerat drept întemeierea Bisericii creștine, iar după Pogorârea Duhului Sfânt, apostolii au început să propovăduiască învățăturile lui Iisus Hristos în întreaga lume.
Evenimentul pogorâririi Duhului Sfânt este comemorat de Biserică în a cincizecea zi după Paște, de Rusalii – aceasta fiind o zi foarte importantă. Sărbătoarea a fost denumită Rusalii de la sărbătoarea trandafirilor din lumea romană, consacrată cultului morților.
Potrivit Noului Testament din Biblia creștină, apostolii au fost inspirați să vorbească în limbi străine în momentul în care Duhul Sfânt a coborât asupra lor.