sâmbătă, aprilie 26, 2025
13.1 C
Paşcani
Login

Capșuni albastre create de cercetători

Printre fructele sezonului, la loc de cinste se află căpşunele. Mari, roşii şi cu un gust plăcut reuşesc să satisfacă şi cele mai pretenţioase gusturi. Dar cercetătorii au inventat și căpșunile de altă culoare care rezistă la îngheț și își păstrează gustul.

Oamenii de ştiinţă au creat căpşunile albastre. Iniţial aceştia au intenţionat să îmbunătăţească capacitatea fructelor de a rezista la temperaturi scăzute, inclusiv la îngheţ, de aceea au inclus în structura genetică a acestora o genă de la un pește care trăieşte în Arctica şi nu îngheaţă indiferent de temperatura mediului. În urma testelor de laborator, s-a observat că această combinaţie a determinat apariţia culorii albastre la căpşuni dar şi creşterea rezistenţei la îngheţ.

Acest fruct poate să fie congelat fără a-şi modifică gustul şi textura. Specialiştii mai spun că acest nou tip de căpşuni nu reprezintă un organism modificat genetic, ci rezultatul biotehnologiei.

Recomandări