luni, martie 31, 2025
8.6 C
Paşcani
Login

Câte zile postim înainte să ne spovedim? Sfaturile preotului Mihai Mărgineanu

În tradiția Bisericii Ortodoxe Române nu există o regulă strictă privind numărul exact de zile de post necesare înainte de spovedanie. Totuși, postul și spovedania sunt strâns legate, existând numeroase percepții privind acest reper duhovnicesc din perioada Postului Mare.

Părintele Constantin Necula sugerează că momentul spovedaniei în timpul postului poate influența durata postirii anterioare. ,,Dacă mergeți în a 40-a zi de post, 40 de zile. Dacă mergeți în prima zi, o zi de post și, în următoarele 39 de zile, continuați postul”, apare în Doxologia.

Postire, rugăciune și introspecție personală

Pr. Mihai Mărgineanu din cadrul Parohiei „Toma Cozma” a declarat pentru „Ziarul de Iași” că pregătirea pentru spovedanie implică postirea, dar mai ales rugăciunea și introspecția personală.

Preot Mihai Mărgineanu

Unii creștini percep Taina Spovedaniei ca pe momentul de dialog cu antrenorul înaintea meciului pe care urmează să-l porți. Doar că meciul se poartă cu tine însuți, nu se poartă cu un adversar sau cu un interlocutor extern. Meciul îl purtăm cu noi înșine. Cei mai mulți dintre creștini, din păcate, confundă Taina Spovedaniei și primirea Sfintei Împărtășanii cu festivitatea de premiere. Nu suntem acolo”, a menționat parohul.

Astfel, acesta îi sfătuiește pe creștini să se spovedească la început de post, ca prin dialogul cu duhovnicul, primind îndrumările necesare, să își stabilească un program duhovnicesc de îndreptare, profitând de perioada de post.

,,Dacă eu nu clădesc nimic, rămân cu o temelie frumoasă, dar e numai o temelie. Ori de aceea recomand creștinilor să se spovedească la început de post, ca în felul acesta, în perioada postului, s-o folosească spre îndreptarea lor”, a subliniat pr. Mihai Mărgineanu.

Așteptăm să ne rezolve alții problemele?”
Totodată, parohul consideră că reținerea de la alimente reprezintă doar un punct de plecare pe care trebuie să se clădească îndreptarea credinciosului.

,,Ce fac eu cu un creștin care îmi vine în sâmbăta Paștilor și îmi mărturisește păcate grele sau dificultăți, iar eu nu mai pot să-i dau mijloace de îndreptare? Nu pot să-l pun în genunchi, pentru că a doua zi e Paștile în care nu se mai îngenunchează, nu se mai fac metanii, nu se mai citesc acele acatiste și așa mai departe. Săptămâna Luminată e o săptămână de bucurie extraordinară. Nu ne dăm seama cât suntem de păcătoși și totuși cât de mult ne iubește Dumnezeu… Ori noi folosim această perioadă a postului pentru a descoperi în noi resursele de îndreptare. Așteptăm să ne rezolve alții problemele? Nu le rezolvă nimeni, noi ni le rezolvăm”, a adăugat acesta.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

 

Recomandări