0.3 C
Paşcani
vineri, decembrie 13, 2024

Ce au facut si ce urmeaza sa faca beneficiarii de ajutoare sociale in schimbul banilor primiti

imagine-articol_21608

In cadrul Sedintei de Consiliu Local de ieri,31 ianuarie 2013, consilierii locali au vrut sa stie ce au facut beneficiarii de ajutoare sociale in schibul banilor primiti.

In decursul anului 2012 persoanele beneficiare ale prevederilor Legii 416/2001, privind venitul minim garantat, au participat la realizarea unor lucrari de interes comunitar. Numarul de persoane apte de munca la inceputul lui 2012 a fost de 136 fiind programate sa execute un numar de 6300 de ore lunar, iar pe total an, un numar de 75600 ore. Activitatea acestora s-a axat in cartierele din Pascani, in Blagesti, Lunca, Gastesti, Bosteni si Sodomeni. Media lunara a prezentei la munca a fost de aproximativ 120 persoane/luna.

Cei patru coordonatori au consemnat in rapoartele de activitate urmatoarele activitati: lucrari de salubrizare, lucrari de reparatii si intretinere drumuri, lucrari de terasamente sau lucrari de intretinere a spatiilor verzi.

Primarul si consilierii s-au arat nemultumiti de numarul mic de persoane care au executat lucrari dar si de calitatea acestora. Cei mai multi dintre beneficiarii de ajutoare sociale vin si presteaza lucrari in lunile reci ale anului cand acestia nu au alte surse de venit. Acest lucru reiese si din programul lunar realizat pe anul 2012 cand in lunile aprilie, mai si iunie au venit un numar de 110 persoane/luna iar in lunile reci media este de 130 persoane/luna.

Consilierul PSD, Bogdan Alexa a dorit sa stie daca exista o situatie a lucrarilor prestate de beneficiarii legii 416. Raspunsul a venit din partea viceprimarului Vasile Acsinte a explicat ca de situatia acestor lucrari s-a ocupat personal.

Primarul Dumitru Pantazi, a intervenit in discutie pentru a explica de ce aceste persoane vin doar in anumite perioade ale anului la lucru. Numarul lor a scazut mai ales de cand a inceput sa se tina un pontaj real al muncii depuse de catre ei, pentru ca inainte persoanele respective nu munceau dar erau pontate ca au executat lucrari.

Mai mult, el spune ca din cei 136 de beneficiari, 20 nu sunt apti de munca, ei neparticipand la lucrari. O alta problem ape care primarul a ridicat-o este aceea ca multe persoane nu solicita ajutor social, tocmai pentru a nu-i pune nimeni la treaba.

Tot primarul a spus ca planul de actiuni al acestor persoane este unul cu caracter general si ca exista posibilitatea ca acest plan sa fie schimbat in acest an.

Un punct interesant de vedere la avut consilierul PDL, Emil Craciun. El spune ca exista o practica printre acesti oameni ca iarna sa fie intretinuti de catre Primarie si ca in momentul in care da caldura beneficiarii dispar din peisaj pentru ca isi gasesc alte surse de venit. Emil Craciun, a dorit sa stie daca se poate face ceva ca impotriva celor care fac astfel de gesturi. Raspunsul a venit din partea consilierului juridic Adrian Hariga care spune ca legea nu ii prea ajuta in acest sens. Practic, persoanele care nu muncesc timp de 3 luni pierd ajutorul social pentru o luna de zile, dar isi pot depune dosarul din nou.

 

Recomandări